Комисията за защита на личните данни започна проверка за големия

...
Комисията за защита на личните данни започна проверка за големия
Коментари Харесай

Комисията за защита на личните данни започва проверка на теча от НАП

Комисията за отбрана на персоналните данни стартира инспекция за огромния теч на информация от Национална агенция за приходите. И в това време тази заран беше осуетен опит за навлизане в базата данни на институцията.

Според ръководителя на Комисията за отбрана на персоналните данни Венцислав Караджов такава връзка има. Той твърди, че не инцидентно е определен денят, в който регулатора стартира инспекция в Национална агенция за приходите, с цел да бъдат дискредитирани неговите изводи в следствие. Той изясни и по какъв начин механически е станал опитът за офанзивата, а точно посредством безжичния интернет на КЗЛД. Поради това хипотезите са две - човек от вътрешната страна или хакер, който е бил в непосредствена непосредственост до постройка. ГДБОП са известени от сутринта и антимафиотите работят по случая.

Венцислав Караджов- ръководител на Държавната комисия за отбрана на персоналните данни: Хубавото е, че системата е съумяла да спре този опит за хакване на системата на комисията. Но за мен е притеснителен самият факт, че директно откакто комисията се включи в процеса по наблюдаване на към този момент известната обществена офанзива на Национална агенция за приходите, някой се опита да сложи под подозрение експертизата на комисията, като се опита да покаже, видиш ли, надзорният орган е със събути гащи и без значение какво той ще направи, резултатът от тази инспекция няма да е задоволителен.
Близо месец има разполагаем Комисията за отбрана на персоналните данни, с цел да откри аргументите за теча, размера на вредите и отговорните. Колкото до хакнатите персонални данни, едно би трябвало да е ясно - персоналните карти въпреки всичко можем да ги преиздадем, само че ЕГН-тата са компроментирани вечно, т.е. някой разполага с тях и може евентуално да се възползва от добитата информация.

Днес в 14:00 шестима специалисти от Комисията за отбрана на персоналните данни започнаха инспекцията в Национална агенция за приходите, която би трябвало да завърши на 16 август с инспекционен акт.

Цанко Цолов - член на Комисията за отбрана на персоналните данни: Целта на инспекцията е преди всичко да се установи и дефинира размерът на пробива, който е осъществен. Кои физически лица, категориите физически лица, които са наранени, и най-важното да начертаем някакви ограничения, с които би трябвало да се парират всички тези дефекти, които са получени по време на пробива.
Според комисията има действителна заплаха от корист с изтеклата информация при подписване на разнообразни по тип и предмет контракти.

Цанко Цолов - член на Комисията за отбрана на персоналните данни: За жителите - това е кражба на идентичност, която може да се употребяват по този начин изтеклите данни за замяна на лицето, което е направило несъмнено деяние. И, несъмнено, ответът на страната, който би трябвало да подсигурява повишен надзор по метода на осъществяване на идентификацията на лицата, сключването на договорите.
От персоналните ни данни могат да се възползват и недобросъвестни търговски компании.

Цанко Цолов - член на Комисията за отбрана на персоналните данни: Това е в областта на обществения инженеринг, тъй като за всеки, който се занимава с тази област, е напряко берекет да открие 2 милиона или 3 милиона мейла, с които може да контактва непосредствено лицата. Директният маркетинг също би се заинтригуван от тези данни.
Ако Комисията за отбрана на персоналните данни откри, че виновността за теча на данни е в Национална агенция за приходите, то приходната организация ще бъда санкционирана с до 40 милиона лв. или с 4% от оборота.

Все още от приходната организация не са стартирали специфичното приложение, с което всеки един от нас може да ревизира, дали неговото ЕГН е попаднала в компрометираната база данни, станала жертва на хакерската офанзива. Докато то бъде стартирано, от Национална агенция за приходите поучават да не използваме циркулиращите в интернет сходни приложения.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР