Комисията за защита на личните данни ще наложи глоба в

...
Комисията за защита на личните данни ще наложи глоба в
Коментари Харесай

Налагат многомилионна глоба на НАП заради изтичането на данни

Комисията за отбрана на персоналните данни ще наложи санкция в размер на няколко милиона лв. поради приключването на данните на към 5 млн. българи от системата на Националната организация по приходите, оповестява в. " Сега ".

Проверката на комисията към този момент е завършила. Очаква се до петък на Национална агенция за приходите да бъде връчен актът за определяне на административното нарушаване, съобщи ръководителят на КЗЛД Венцислав Караджов.

Той разясни, че организацията по приходите има период от три дни, в който да даде своите възражения против глобите.

След това КЗЛД ще издаде окончателния акт, а Национална агенция за приходите ще има опция да го апелира в съда.

" В четвъртък ще обявим санкцията. Няма да е дребен размерът, ще е милиони. " - разяснява Караджов.

Той посочи, че за сходен пропуск в сигурността законът планува санкции до 20 милиона лв.. Конкретната преценка ще е съгласно случая и ще бъде пропорционална на него.

Караджов добави, че за сходен теч на персонални данни друга санкция, с изключение на оптималната, би била изненадваща.

В Закона за отбрана на персоналните данни е записано, че събраните суми от наложени от Комисията имуществени наказания постъпват по нейния бюджет.

Проверката на КЗЛД лиши към месец и установи незаконосъобразен достъп и разпространяване на персоналните данни на български жители. Вече е открито какъв брой тъкмо са засегнатите физически лица, какъв брой са чужденци и какъв брой са под 18 години. Караджов отхвърли заяви повече информация, защото актът към момента не е връчен на Национална агенция за приходите.

Засега не е ясно по кое време ще бъде събрана санкцията от Национална агенция за приходите. Едната опция е част от сумата да бъде платена незабавно, а останалата да бъде взета от бюджета им за следващата година.

Огромната санкция е казус, за който няма разказан съответен механизъм.

Припомняме, че на 15 юли 2019 година стана ясно, че има приключване на данни от системата на Национална агенция за приходите след хакерска офанзива.

Два дни по-късно стана ясно, че е арестуван бял хакер за офанзива срещиу приходната организация. В същия ден на 20-годишния Кристиян Бойков беше повдигнато обвиняване за киберпрестъпление. По-късно стана ясно, че точно Бойков е пробил и системата на МОН преди 2 години.

По мотив хакерската офанзива министър председателят Бойко Борисов съобщи, че желае хакерите да работят за страна. За претендента за основен прокурор Иван Гешев офанзивата към Национална агенция за приходите е политическа.

Министърът на финансите Владислав Горанов съобщи в коридорите на Народното събрание, че имал доверие на шефката на Национална агенция за приходите Галя Димитрова, с изключение на за осведомителната сигурност.

Самата Димитрова разгласи, че мъчно е взела решение да не си приключва отпуска.

Заподозреният Криситян Бойкво отхвърли да е направил офанзивата против приходната организация. От прокуратурата обаче обявиха, че нямат подозрение, че точно той е виновен за офанзивата.

От Национална агенция за приходите успокоиха, че няма потребност 4 млн. души да сменят персоналните си карти след хакерската атака.

На 25 юли стана ясно, че обвинявания за хакерската офанзива в Национална агенция за приходите са получили трима души - Кристиян Бойков, изпълнителният шеф на компанията Георги Янков и притежателят на " ТАД Груп " Иван Тодоров. Обвинението е за тероризъм.

На 30 юли, беше арестуван притежателят на " ТАД Груп " Иван Тодоров който дойде в България с полет от Истанбул. Той е упрекнат в кибертероризъм, само че преди да дойде в страната изрази недоумението си от този факт. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР