Комисията за защита на личните данни налага на НАП глоба

...
Комисията за защита на личните данни налага на НАП глоба
Коментари Харесай

След теча на лични данни: НАП с глоба от 5,1 млн. лв., но обжалват наказанието

Комисията за отбрана на персоналните данни постанова на Национална агенция за приходите санкция от 5 милиона и 100 хиляди лв. след невиждания теч на информация.

Сметките демонстрират, че при изтекли данни на 5 милиона души - санкцията е по 1 лев и 2 стотинки на обиден. Според ръководителя на комисията за отбрана на персоналните данни Венцислав Караджов глобата не е, с цел да накаже админа на персонални данни, а да направи тъй че да не се повтаря течът на информация.

Данъчните оповестиха, че ще апелират наказването в съда. Обмислят да заведат дело и против причинителите на хакерската офанзива.
5,1 млн. лева ще е санкцията за Национална агенция за приходите за теча на персонални данни Това заяви за bTV ръководителят на КЗЛД Венцислав Караджов
5 милиона и 100 хиляди лв. санкция - действително значат към лев за всеки чиито данни са източени от сърварите на Национална агенция за приходите. Според Венцислав Караджов управлението на организацията ще реши по какъв начин ще заплати санкцията.

„ Тази глоба е задоволителна - тя регистрира обстоятелството че е имало осъществено закононарушение, и придобиване на информацията”, уточни Венцислав Караджов.

От Национална агенция за приходите обавиха, че ще апелират размера на санкцията, само че и обмислят да заведат дело против причинителите на хакерската офанзива.

Така финансовата рекламация в размер, покриващ наложената на приходната организация имуществената глоба, ще бъде ориентирана към причинителите на незаконното посягане.
Национална агенция за приходите ще апелира санкцията от 5,1 млн. лева за теча на персонални данни От приходната организация обмислят да заведат дело против причинителите на хакерската офанзива
Бюджета на организацията е 231 милиона лв.. Основната част от тях е планувана за заплати. 30 милиона са за прехрана - заплащане на ток, вода и отопление. Към август огромна част от тях към този момент са изхарчени. Има и 2 милиона финансови разноски.

С обжалването в действителност ще се отсрочи и самото заплащане на санкцията. Според Венцислав Караджов то ще завърши в границите на година.

„ И след влизане в действие на решението на съда, ще би трябвало да бъде изпълнено това решение.. Повече от 80-90 % от решенията, които комисията взима се удостоверяват от съда”, безапелационен е той.
Над 10 години Национална агенция за приходите не е правила нужното, с цел да отбрани информацията на жителите? От приходната организация за момента отхвърлят коментар. Те имат няколко дни, с цел да оспорят констатациите
Следващата седмица ще е готово приложението от което да научим какъв тип персонални данни са били разкрити. За да се направи инспекцията, обаче, този път ще е необходим личен идентификационен код, публикуван от Национална агенция за приходите или електронен автограф.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР