Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) ще наложи глоба

...
Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) ще наложи глоба
Коментари Харесай

Комисията за защита на личните данни ще санкционира НАП за теча

Комисията за отбрана на персоналните данни (КЗЛД) ще наложи санкция на Националната организация за приходите (НАП) поради " бруталана кражба “ на информация и разпространението ѝ в интернет. Това се разбра от думите на ръководителя на комисията Венцислав Караджов пред Нова тв във връзка хакерската офанзива против Национална агенция за приходите, при която бяха източени данните на над 5 млн. души.

“Със сигурност ще има глоба за Национална агенция за приходите, тя няма да бъде дребна. Този вид нарушавания в Европа постоянно завършват с доста съществени наказания за админа. Ще бъде регистриран фактът, че е имало влизане в системата им, многократни опити от хора с умения и качества. Но би трябвало да бъде регистрирано и какво е направила Национална агенция за приходите за отбрана на информацията преди и сега на влизането “, сподели Караджов. Комисията има пълномощие да санкции Национална агенция за приходите с до 20 млн. лева

Подчерта, че КЗЛД стартира в понеделник инспекция на организацията, която ще продължи най-много месец. Той изясни, че по предварителни данни е имало пропуски в отбраната, само че не желае да спекулира преди инспекцията. Според него даже да е имало проби на системите за сигурност, то те не са били задоволителни. Не са спазвани и рекомендации.

Големият проблем е, че тези данни са взети от националната база на Национална агенция за приходите, касаят съвсем всички българи и не могат да бъдат заличени, изясни Караджов. “Дори и КЗЛД да издава наставления за изтриване на информацията, на кого да ги издаде? Във всеки един миг всеки, който пожелае, може да употребява тези данни, което обаче е киберпресътпление”, изясни още шефът на комисията.

По думите му с изтеклите данни на хората не могат да се теглят бързи заеми или да се правят банкови интервенции, в случай че тези институции работят по разпоредбите. Възможно е обаче да се вършат „ вторични злоупотреби “ - да вземем за пример телефонни измамници да се възползват от данните.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР