Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) публикува на сайта

...
Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) публикува на сайта
Коментари Харесай

Комисията за личните данни публикува решенията си избирателно

Комисията за отбрана на персоналните данни (КЗЛД) разгласява на уеб страницата си единствено част от решенията си. Това откри инспекция на " Сега ", преглеждайки практиката на комисията.

Не е оповестено да вземем за пример решението по проблема на адвокат Цветан Цанев, чието име нашумя при започване на годината покрай абсурда с прекосяването на венецуелски пари през българска банка. Сайтът afera.bg бе санкциониран с 12 000 лева през 2015 година, тъй като е разгласил клише от немския паспорт на юриста. С факсимилето е илюстриран материалът " Българин, забъркан в каптагонова спекулация, обвързван с надзорничка на банка ", качен на уеб страницата на 6 юли 2013 година Части от акта на комисията в интерес на Цанев могат да бъдат прочетени единствено в решението на Административния съд в София, който е удостоверил констатациите на КЗЛД, че копието от паспорта демонстрира персонални данни и правото на персонален живот на юриста е нарушено.

По закон комисията издава бюлетин, в който разгласява информация за своята активност и за взетите решения.  " Сега " попита КЗЛД за какво решението й по проблема " Цанев " не е налично онлайн. Оттам дадоха отговор, че разгласяват в бюлетина и на уеб страницата си  " решения по тъжби за да се обезпечи бистрота за обществеността по отношение на практиката на комисията при разглеждането на тъжби на жители ", само че не било нужно да се обнародва всяко решение на комисията. " В случай че не сте страна по производството, може да отправите искане по реда на Закона за достъп до социална информация, при което ще получите копие на решението с анонимизирани персонални данни ", поучават чиновниците на Венцислав Караджов. Не излиза наяве за какво процедурата би трябвало да върви по Закона за достъп до информация, който дава право на администрацията да протака даването на данните или да ги откаже. 

 

БЕЗ ОТГОВОРНОСТ

От комисията предизвестяват, че не са оторизирали нито една организация или обучителен център да организира образования в региона на отбраната на персоналните данни от нейно име, нито е одобрявала обучителни стратегии за това. КЗЛД прави разяснителната си акция независимо.  " Администраторите нямат обвързване да вземат участие в такива образования, в това число и за отговорностите на длъжностните лица по отбрана на данните. Те биха могли да вземат участие в образования по своя преценка и съгласно съответните си потребности. Решението и отговорността са на самите админи ", се споделя в известие на уеб страницата на комисията. Това конкретизиране се давало поради многото въпроси за образованията, предлагани от разнообразни организации, които даже дават обещание издаване на документ на " курсистите ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР