Комисията за защита на личните данни /КЗЛД/ направи важен ход

...
Комисията за защита на личните данни /КЗЛД/ направи важен ход
Коментари Харесай

За голямата цифрова мисия: КЗЛД с важен ход срещу нарушенията

Комисията за отбрана на персоналните данни /КЗЛД/ направи значим ход в битката против нарушаванията на правата на жителите , като одобри Методически инструкции №2 по отношение на даването на статистическа информация по Закона за отбрана на лицата, подаващи сигнали или обществено оповестяващи информация за нарушавания /ЗЗЛПСПОИН/.

Но какво тъкмо съдържат тези инструкции и за какво са толкоз значими? В този материал ще разгледаме основните аспекти на новите инструкции и тяхната роля в укрепването на правата на жителите и битката против нарушаванията.

Унификация и поддръжка – Първата огромна цел на Методическите инструкции е да подкрепят активността на задължените субекти по ЗЗЛПСПОИН и техните чиновници при даването на статистическа информация на КЗЛД. Това ще помогне за по-ефективното събиране и култивиране на информацията, обвързвана с нарушаванията на правата на жителите.

Единни правила и критерии – Важно е да се открият единни правила и критерии за отчитането и обобщаването на статистическата информация. Това ще направи данните по-ясни и елементарно разбираеми, като в това време ще разреши по-добра анализация на нарушаванията и техните трендове.

Предотвратяване на порочна процедура – Със основаването на тези инструкции се цели и попречване на спорна процедура при предаването на статистическа информация. Това значи, че всички задължени субекти следва да следват идентични стандарти и процедури при събирането и представянето на данни.

Срок за подаване – Според напътствията, статистическата информация би трябвало да бъде предоставена до 31 януари 2024 година Въпреки това, в случай че има закъснение във въвеждането на електронен регистриран модул, задължените субекти ще получат в допълнение време за предаване на информацията. Това обезпечава еластичност и улеснява събирането на данни.

Методическите инструкции припомнят, че задължените субекти не следва да предават статистическа информация, в случай че при тях не са постъпвали сигнали през отчетния интервал. Това подсигурява, че данните, предоставяни на КЗЛД, са свързани с действителни случаи на нарушавания на правата на жителите.

Тези инструкции съставляват значима стъпка напред в отбраната на персоналните данни и правата на жителите . Те улесняват събирането и разбора на информацията, обвързвана с нарушаванията, и дават по-голяма изясненост и успеваемост в битката против тези нарушавания. Всички жители би трябвало да бъдат уверени, че техните права се пазят и че КЗЛД работи интензивно, с цел да подсигурява това.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР