Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) глоби с 55

...
Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) глоби с 55
Коментари Харесай

Абсурдна грешка: НАП обърка длъжник, глобиха ги с 55 000 лв.

Комисията за отбрана на персоналните данни (КЗЛД) санкции с 55 000 лева Националната организация за приходите (НАП) за неуместна неточност. Приходната организация запорирала сметки на жена, макар че нито имената ѝ, нито рождената ѝ дата съответстват с тези на длъжница, която била търсена от немските управляващи. Новината заяви lex.bg.
Случаят е от 2018г., сигналът до Комисията е подаден от самата пострадала. Всичко стартира с искане от Германия до Приходната организация за събиране на отговорности от българската гражданка И. Г. в размер от 169 000 лева за неплатени налози. В настояването е посочено, че тя е шеф на записаната в немската страна компания " Dogus food ". В първичните документи не участват данни за презимето на длъжницата.
Три дни по-късно чиновник от профилираната дирекция на Национална агенция за приходите, която се занимава с сходни запитвания, вместо да изиска спомагателна информация за търсената длъжница (което е направено едвам през март 2019г.), написа на германците с искане те да разменят във формуляра си местата на личното и фамилното име на търсената българка. И по този начин към този момент Национална агенция за приходите търси не жена с букви И.Г., а такава с букви Г. И.
В ЕСГРАОН въпросният чиновник попада на жена с три имена Г.Б.И и взема решение, че това е търсената. Набелязаната жертва изпитва на гърба си цялата тежест на закона и пълномощията на Национална агенция за приходите при сходни случаи. Тя е дадена на обществен арбитър реализатор, който й постанова запор през 2019г. на банкови сметки, взема колата й. Оказва се, че нарочената жертва в никакъв случай не е ходила до Германия и е алармирала за това на арбитър изпълнителя, който изискал спомагателна информация от Национална агенция за приходите, а те - от първоизточника.
Оказва се, че длъжницата е друго име, друга дата на раждане и различен непрекъснат адрес в България. Нещо, което е трябвало да бъде открито в самото начало, тъй като Национална агенция за приходите има специфични процедури в такива случаи, се показва в решението на КЗЛД.
Когато непозната страна насочва искане към българин - дебитор, без да подаде в началото задоволително информация, при специфична процедура се изисква в допълнение информация за идентифицирането му. Правилата изискват това да е първа стъпка в решаването на проблема. Защото, в случай че запитващата страна не може да даде информация, тъй че да се откри тъкмо длъжникът, преписката се приключва, прецизират от медията.
Комисията постановява, че служителят на Национална агенция за приходите не просто не е изискал допълнлителна информация, а е събрал непозволено персоналните й данни посредством информация в ЕСГРАОН от където взел - три имена, ЕГН, непрекъснат и сегашен адрес, фамилно състояние, номер на персонална карта.
" Данните са събрани в нарушаване на член 4, алинея 1 от ЗЗЛД доколкото липсва изискване за допустимост за тяхното събиране, а в следствие и тяхната приложимост за формиране на изпълнително дело против жалбоподателката за събиране на взимане в размер на 169 315,37 лева, разпореждане за налагане на обезпечителни ограничения – а точно запор на налични и постъпващи суми по сметка в банка и запор върху МПС ", декларира КЗЛД.
От тук всички последващи дейности на служителя на Национална агенция за приходите и в последвствие на арбитър изпълнителя се одобряват от Комисията като противозаконни: събраните данни за банковите сметки на дамата и запорните съобщения; вписването на персоналните данни на жертвата в Централния указател на особените залози с искане за регистриране на запора в регистъра. КЗЛД акцентира в решението си, че нарушаването на стадия на събиране на персоналните данни след това е довело и до тяхната непозволена приложимост.
Комисията постанова имуществената глоба на Национална агенция за приходите с " предупредително и възпиращо деяние " с " дисциплиниращ темперамент ". " Администраторът е задължен да познава закона и да съблюдава неговите условия, още повече, че дължи нужната грижа, планувана в ЗЗЛД и Регламента и произлизаща от предмета му на активност, кадровия и стопански запас “, написа в решението.
Въпреки че нарушаването е траяло година и половина, породени са вреди и премеждия на потърпевшата, погазени са редица закони за работа с персонални данни, от КЗЛД одобряват, че има и смеквачащо събитие - това е първо по рода си нарушаване от подобен характерн на Национална агенция за приходите, а и Агенцията към този момент е спряла осъществяването на наказването против дамата. Затова дефинира наказване от 55 000 лева Решението на КЗЛД може да бъде обжалвано пред съда.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР