Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) е наложила глоба

...
Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) е наложила глоба
Коментари Харесай

Вътрешният министър е глобен за изнасяне на лични данни на чужд гражданин

Комисията за отбрана на персоналните данни (КЗЛД) е наложила санкция от 10 хиляди лева на вътрешния министър за изнасяне на персонални данни, оповестява lex.bg.

Ведомството е решило, че като админ на персонални данни Валентин Радев нелегално е дал документи за идентичност, фотоси и отпечатъци на финландския жител Абдулай Коне на управляващите в Того. Преценката е след негова тъжба.

Коне е задържан преди две години, когато е на отмора в България, тъй като управляващите в Того посредством Интерпол са издирвали за компютърни закононарушения човек със същото име. Те обаче не са дали повече данни, с които да се разпознава дали задържаният е търсеният и той е бил освободен да се върне във Финландия.

Първоначалната санкция е била 1000 лева и е била за министерството, само че то я обжалвало с претекста, че министърът (Валентин Радев по това време - бел. ред.) е админ на персонални данни.

Изданието отбелязва, че в последна сметка, в случай че решението влезе в действие, санкцията ще бъде платена от бюджета на ведомството.

Коне апелира изпращането на негови персонални данни на управляващите в Того през 2017 година

От министерството са обяснили още, че единият от разновидностите за инспекция на идентичност в сходни случаи е бил точно приложеният в тази ситуация с Коне – да му вземат отпечатъци и да ги пратят в Того, където да бъде направено съпоставяне. От КЗЛД са поискали спомагателна информация на каква нормативна база се основава тази процедура, само че от Министерство на вътрешните работи на два пъти отказали.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР