Комисията за защита на личните данни да бъде закрита, ако

...
Комисията за защита на личните данни да бъде закрита, ако
Коментари Харесай

Защо КЗЛД не глобява НАП след невиждания теч? Ако е машина за кризисна пропаганда, закрийте я - зове ДБ

Комисията за отбрана на персоналните данни да бъде закрита, в случай че отхвърля да постанова санкции, когато става дума за държавни органи или мощни политически фигури, в случай че схваща институционалната си задача като част от машината за спешна агитация на властта.
 Колективен иск против Национална агенция за приходите за теча на данни - вероятен ли е?  Национална агенция за приходите може да бъде санкционирана с 20 млн. лв. за изтеклите данни
Това изиска Демократична България в писмо до ръководителя ѝ Венцислав Караджов след негово изявление, че Национална организация за приходите може, само че няма незабавно да бъде санкционирана за невиждания теч на данни на милиони български жители. В изявление от 16 юли той изясни, че било по-добре средствата (20 млн. лева) да бъдат употребявани за възстановяване на системите за отбрана на персоналните данни. Допълни, че КЗЛД щяла да изчака правоприлагащите органи, след което да реши.

Ето и цялостния текст на писмото от Демократична България до Караджов:

До
Председателя
на Комисията за отбрана на персоналните данни

Уважаеми господин Караджов,

От Ваши изказвания в медиите по проблема с приключването на данни от Национална агенция за приходите, разбираме че КЗЛД има намерение да “изчака правоприлагащите органи ”, преди да вземе дефинитивни решения, както и да не постанова санкции или най-малко не в цялостен размер.

Става дума за приключване на невиждан размер персонални данни и дословното разкриване на персоналния живот и сигурността на над 5 милиона български жители по предварителни оценки. Подчинената Ви Комисия за отбрана на персоналните данни е орган, основан и финансиран от налозите ни, да брани ползите на жителите тъкмо в такива случаи. От навременното и уверено практикуване на законовите Ви отговорности зависи персоналната сигурност на всеки жител и възприятието за доверие към институциите. Това става изключително значимо на фона на тоталния отвод от вдишване на политическа отговорност от страна на премиера, финансовия министър и управлението на Национална агенция за приходите .

Действията на правоприлагащите органи по “спирането на теча ” или определяне на отговорните не са причина за дейностите на КЗЛД. Напротив, опцията на жителите да потърсят отбрана и отплата за породените им вреди по исков ред, зависи от дейностите на Комисията .

Припомняме, че според член 39, алинея 4 от Закона отбрана на персоналните данни, с цел да могат жителите да се извърнат към съда с искове за определяне на породените им вреди, производството пред КЗЛД за същото нарушаване би трябвало да е завършило с влезнало в действие решение.

Вашите предварителни изказвания за отвод от налагане на санкция на НАП/МФ или за ограничение на нейния очакван по закон размер са изключително притеснителни . В идващите дни милиони наши съграждани ще откриват съответното си засягане от пагубния неуспех на Национална агенция за приходите и политическото ѝ управление да отбрани тяхната сигурност и права. Всички те ще чакат страната да покаже съответна реакция. Подобни поръчки от Ваша страна рискуват да подронят доверието на жителите, че законите в България се ползват еднообразно за всички и че има отговорност за отговорните.

Ето за какво, призоваваме КЗЛД без отсрочване и с цялостна увереност и схващане за публичните упования:

- да обезпечи оптимално бързо осъществяване на задължението на Национална агенция за приходите по член 68 от ЗЗЛД да извести засегнатите лица по отношение на какво тъкмо е нарушаването, какви са възможните последствия от него и какви ограничения са подхванати за справяне с нарушаването и за понижаване на неподходящите последствия от него;

- да откри нарушаване, с цел да могат жителите да пристъпят към отбраната си по правосъден ред;

- да наложи планувания по закон размер на санкция, като по този начин сътвори причина за реализирането на плануванаъа по Закона за държавния чиновник (напр. член 101) персонална имуществена и дисциплинарна отговорност на всички държавни чиновници, които с дейности, и изключително бездействия, са съдействали за този голям неуспех.

Г-н Караджов, в случай че считате, че КЗЛД може да се отхвърля от налагане на санкции, когато става дума за държавни органи и мощни политически фигури, и разбирате институционалната си задача като част от машината за спешна агитация на властта , която да замазва, вместо уверено да пази ползите на засегнатите, бихме предложили КЗЛД да се закрие , а със спестените от годишната ѝ прехрана средства, да се сътвори фонд за бързо обезщетяване на вредите на засегнатите лица.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР