Комисията за защита на конкуренцията започна поредна проверка за цените

...
Комисията за защита на конкуренцията започна поредна проверка за цените
Коментари Харесай

Парадокс: КЗК проверява за скъп бензин и ЛУКойл, и Марешки

Комисията за защита на конкуренцията стартира поредна инспекция за цените на бензина и дизела - този път по разпореждане на прокуратурата. Комисия за защита на конкуренцията би трябвало да обясни за какво при сриващи се котировки на петрола на международните пазари у нас понижението на горивата се случва с огромно забавяне и те остават релативно скъпи. Задачата, сложена от прокуратурата, е комисията да откри има ли непозволени ценови сделки сред бензиностанциите - т.е. картел, или корист с пазарна мощност на някои от играчите на този пазар.     

В известието си, че започва работа, Комисия за защита на конкуренцията посочва кои съответни компании ще ревизира. В листата попадат " нормалните заподорени " - " ЛУКойл ", " Шел ", " ОМВ ", " Петрол " и още няколко гореми вериги, които от дълго време търпят рецензии, че държат цените си високи и съмнително близки. Но има и огромна изненада - антимонополният регулатор е присъединил в обхвата на следствието си и веригата на депутата Веселин Марешки VM Petrolium, която от раждането си преди няколко години е в комерсиална война с огромните вериги, като подбива пазара с доста евтини горива. От решението, оповестено на уеб страницата на Комисия за защита на конкуренцията, не излиза наяве за какво и бензиностанциите на Марешки са в кюпа на инспекцията.

От началото на годината нефтът безусловно се срина - от над 60 $ за барел сега цената е под 20 $. Горивата у нас обаче последваха тази " мода " доста постепенно и насилствено, като сега литър бензин коства приблизително 1.81 стотинки,  а литър дизел - 1.88 лева Тези равнища се дължат на високите цени на огромните вериги, които във вчерашния ден продаваха  бензин 95 по 1.83-1.84  лв.. В същото време по обектите на Марешки в неделя всеобщият бензин струваше към 1.57 лева за литър. А дребни провинциални бензиностанции предлагаха горивото даже още по-евтино - под 1.50 лева за литър.   

Вече няколко пъти през годините Комисия за защита на конкуренцията прави инспекции и проучвания  на бензиновия пазар. Досега не е разкрила нито картели, нито злоупотреби с господстващо състояние. Но пък спипа в нарушаване младата верига VM - откри, че в някои месеци някои от бензиностанциите на Марешки са правили дъмпинг,  т.е. продавали си прекомерно на ниска цена.

 

НЕОБЯСНИМО

Неотдавна министърът на финансите Владислав Горанов загатна, че на българския бензинов пазар има странности, които би трябвало да бъдат обяснени. Той се базира на разбор на Агенция " Митници ". В разбора се показва, че при забележителен спад в цената на суровия нефт в международен мащаб (с 47,4%) през месец март междинните цени на автомобилните горива в България са спаднали единствено с към 11% %.  
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР