Комисията за защита на конкуренцията забрани придобиването на контрол от

...
Комисията за защита на конкуренцията забрани придобиването на контрол от
Коментари Харесай

КЗК не позволи на чешкия милиардер Келнер да вземе Нова телевизия

Комисията за защита на конкуренцията забрани придобиването на надзор от страна на ППФ ТМТ Бидко 2 Б.В., Нидерландия върху активността на " Нова Броудкастинг Груп " АД, и косвено върху нейните дъщерни сдружения " Нет Инфо “ АД и " Агенция Ева “ ООД, оповестиха от комисията. При разбора на нотифицираната договорка Комисията регистрира водещите позиции на придобиваното дружество в региона на медийните услуги, което от своя страна повдига основателни опасения за резултата от договорка върху конкурентна среда на горепосочените пазари, както и хоризонтално припокриване на дейностите на участниците в концентрацията на пазара на онлайн търговия.

Предвид характерностите на всеки един от съответните пазари в медийния бранш е открито, че придобиваната група разполага със забележителен финансов и учредителен запас, опция за осъществяване на икономии от мащаба и обсега, и одобрен имидж. Значителният брой средства за всеобща информация, с които ще разполага обединената група, ще й даде значително преимущество пред останалите участници, предоставящи медийни услуги.

По този метод, участниците в концентрацията биха имали тласък и действителна опция да трансформират своята комерсиална политика под разнообразни форми, изразяващи се в ограничение на достъпа, повишение на цените или смяна в изискванията по подписаните контракти. С оглед на гореизложеното и поради забележителния опит на придобиващото сдружение и неговите капиталови планове се основават предпоставки договорката да докара до определяне или усилване на господстващо състояние, което доста би попречило конкуренцията на съответните пазари. Такова държание би лимитирало и нарушило освен конкуренцията на пазара, само че и ползите на крайните консуматори, поради публичната значителност на медиите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР