Комисията за защита на конкуренцията забрани на Инерком да купи

...
Комисията за защита на конкуренцията забрани на Инерком да купи
Коментари Харесай

КЗК забрани на Инерком да купи ЧЕЗ

Комисията за защита на конкуренцията забрани на Инерком да купи ЧЕЗ. Забраната е наложена върху придобиването на надзор от страна на " Инерком България " ЕАД върху " ЧЕЗ България " ЕАД, " ЧЕЗ Разпределение България " АД, " ЧЕЗ Електро България " АД, " ЧЕЗ Трейд България " ЕАД, " Фри Енерджи Проджект Орешец " ЕАД, " Бара Груп " ЕООД.

По време на изследването от страна на Комисията станало ясно, че сходна договорка заплашва конкуренцията на пазара.

Според Комисия за защита на конкуренцията договорката поражда и отвесни резултати на пазарите надолу по веригата.

Относно пазара на разпределението на електрическа сила придобиваната група е с естествено монополно състояние, показват от Комисията.

Паралелно, ЧЕЗ Електро България " АД и " ЧЕЗ Трейд България " ЕАД, образуват значителен пазарен дял на база търгувани количества ел. сила на свободния пазар.

Припомняме, краткотрайната комисия по случая ЧЕЗ в Народното събрание беше основана на 14 март, по предложение на Българска социалистическа партия. Стана ясно, че страната се отхвърли от присъединяване в договорката за активите на ЧЕЗ в България, макар декларираното преди този момент желание (отново изненадващо) да се опита още веднъж да се върне в сдружението, както бе оповестено след срещата сред Гинка Върбакова и премиера Борисов в Министерски съвет.

Председателят на комисията Жельо Бойчев съобщи, че ще желае удължение на периода на работа на краткотрайната комисия, защото има обстоятелства, които са останали недоизяснени.

На 22 февруари 2018 година стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила договорката за продажба на активите в България и купувача " Инерком Груп ". Последва скандал, който провокира министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, тъй като познава притежателят на компанията Гинка Върбакова. Скандалът трансферира границите на страната към Чехия.

След експлоадирането на абсурда шефът на сдружението, несъмнено за покупател - Гинка Върбакова, организира диалози с ЧЕЗ в Прага. Тогава от българското сдружение " Инерком " оповестиха, че процедурите по към този момент подписания с " Инерком " контракт не престават.

От изявление на Гинка Върбакова обаче стана ясно, че договорката за активите на ЧЕЗ може и да не минава за утвърждение от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). Това беше доказано от шефа на Комисията Иван Иванов.

От Българска социалистическа партия започнаха подписка измежду клиенти на електроразпределителното сдружение за прекъсване на договорката и желаеха страната да си върне контрола в енергетиката. Според социалистите зад Гинка Върбакова стои фигурата на държавното управление и желаеха интервенция на контролните органи.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР