Комисията за защита на конкуренцията установи извършено нарушение по чл.

...
Комисията за защита на конкуренцията установи извършено нарушение по чл.
Коментари Харесай

Много голяма глоба за Олинеза Премиум след сигнал от конкурентна компания

 Комисията за защита на конкуренцията откри осъществено нарушаване по член 35, алинея 2 от Закон за защита на конкуренцията (имитация) от страна на " Олинеза Премиум " ЕООД, като наложи имуществена глоба на сдружението в размер на 37 086 лева

В хода на изследването по преписката, формирана по искане на " Консул “ ООД, е открито, че от месец април 2016 година до сегашния миг " Олинеза Премиум “ ЕООД популяризира на пазара артикул майонеза " Олинеза “ в пластмасови опаковки, които са сходни, съвсем идентични с наложената на пазара опаковка на майонеза " Краси “, записана като триизмерна марка на " Консул “ ООД.

По този метод ответното сдружение може да вкара в подвеждане потребителите по отношение на производителя на продукта и да засегне ползите на своя съперник, прецизират от Комисия за защита на конкуренцията.

Производството е формирано по искане на " Консул " ООД – Пловдив - производител на майонеза под марката " Краси ". Компанията счита, че за своите артикули от 125 и 200 г " Олинеза трапезна " и " Олинеза пушена " съперникът - " Олинеза премиум " ООД, употребява пластмасови кутии с форма, сходна на регистрирани от " Консул " марки и индустриален дизайн.

От пловдивската компания цитират експертиза, която е открила, че при съпоставяне на пластмасовите опаковки на двете компании е открит подобен общ преобладаващ детайл - триизмерна форма на паралелепипед, а разликата в дребните елементи не трансформира общото образно усещане за тъждественост. От Консул " настояват, че " Олинеза премиум " е подбрала целеустремено сходни детайли на своите опаковки, което води или би могло да докара до комплициране на продуктите на двете конкурентни компании. Това нарушава лоялната конкуренция и би могло да докара до вреди за пловдивското сдружение, написа още в сигнала до Комисия за защита на конкуренцията.

В отговора си до Комисия за защита на конкуренцията от " Олинеза премиум " - Костинброд твърдят, че подаденото от " Консул " искане е изцяло безпричинно и недоказано.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР