Комисията за защита на конкуренцията спря сделката закупуване на ЧЕЗ

...
Комисията за защита на конкуренцията спря сделката закупуване на ЧЕЗ
Коментари Харесай

Специалистите се обединиха: КЗК спря сделката за ЧЕЗ очаквано

Комисията за защита на конкуренцията спря договорката закупуване на ЧЕЗ от „ Инерком ”. Темата разясниха в предаването „ Денят онлайн ” по Канал 3 енергийният специалист и някогашен член на КЕВР Еленко Божков и икономистът Владимир Каролев.

„ Очакваше се, че договорката няма да стане, тъй като по някакъв метод се наруши рейтинга и опцията за финансиране на „ Инерком ”. За мен, макар че съм удовлетворен от възбраната, това е извънредно комерсиално решение.

Централите, фотоволтаиците, които има „ Инерком ” – това са 6 централи с мощ 26 мегавата. Това е 0,2 % от общата мощ. Тези 6 централи са произвели една хилядна, оскъдна сила. Как ще се употребяват от преференции ”, разяснява Еленко Божков, като визираше аргумента на Комисия за защита на конкуренцията, че „ Инерком ” би се сдобили с преимущество за изкупуването на силата от фотоволтаичните централи, които са нейна благосъстоятелност.

„ Съгласен съм, че претекстовете са изсмукани ”, съобщи Владимир Каролев.

„ Няма по какъв начин да има преференции, тъй като нито един фотоволтаик не продава на свободния пазар, а на контролирания. От пазарна позиция няма никакъв проблем. За правна не знам. Това е все едно Граничар Свиленград да купи Левски и какво ще стане – ще се увелиат почитателите ли.

Същото и с „ Инерком ”. Още първоначално имах подозрение, че тази договорка ще стане. И то поради финансирането ”, сподели Каролев.

 „ Основното преимущество, което има „ Инерком ” е, че в този момент ще може да си получи тези 5 милиона, които е вложила. Защото договорката не се проваля по тяхна виновност ”, сподели Божков.

„ Инерком ” ще си получи тези пари, само че въпреки всичко са похарчили много пари за консултанти и така нататък Което значи, че може да си изиска тези пари ”, изясни икономистът.

„ Аз не считам, че е завършила договорката. Сигурен съм, че Инерком ще апелират ”, разгласи Каролев.

„ Дори да апелират, аз съм сигурен, че тази договорка няма да се случи. И Върховен административен съд ще удостовери това решение ”, сподели Божков, само че въпреки това Каролев разгласи, че не е толкоз сигурен в това.

„ Първо има няколко метода да се адресират тези малко изсмукани причини за централизация. Те могат да ги отделят и още веднъж да създадат продажбата, т.е. да трансформират контракта. Аз, в случай че съм на мястото на „ Инерком ”, първо това ще направя. Убеден съм, че „ Инерком ” ще има проблем с финансирането. Заради това техните консултанти могат да потърсят различен вложител, който да влезе дружно с тях, за разнообразни действия. Тогава Комисия за защита на конкуренцията няма да могат да откажат.

Комисия за защита на конкуренцията въпреки всичко не е Светия Синод и решенията им нееднократно са били връщани. А и в случай че пристигна някоя огромна компания, проблем ли ще е за обществото ”, запита риторично Каролев.

„ Моето мнение е, че в случай че ЧЕЗ толкоз желае да си върви, страната би трябвало да се опита да я купи – 100 % от компанията ”, разгласи Божков.

Владимир Каролев обаче не бе склонен, че това би трябвало да се случи, защото страната, съгласно него, и по-точно България, не е добър собственик. И даде образец за това с „ Топлофикация-София ”.

И посочи:

„ Държавата пари няма, тези пари ще се вземат от нашия джоб ”, сподели икономистът и изясни, че с цел да бъде купено електроразпределителното сдружение страната ще би трябвало да извади 500 милиона евро. Изтъкна и че мъчно би се намерило положително управление за сходно държавно дружество, защото при промяна на ръководещите, незабавно се сменят и мениджърите.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР