Комисията за защита на конкуренцията ще се произнесе в срок

...
Комисията за защита на конкуренцията ще се произнесе в срок
Коментари Харесай

КЗК ще се произнесе по сделката за ПИБ

Комисията за защита на конкуренцията ще се произнесе в период до два месеца по договорката за присъединяване на Българската банка за развиване /ББР/ в дяловия капитал на Първа капиталова банка.

Образуваното произвеждане е след съобщение на ББР  за придобиването на миноритарен пакет акции от капитала на Първа капиталова банка (ПИБ). По закон Комисия за защита на конкуренцията би трябвало направи оценка на концентрацията и да излезе със мнение, с цел да бъде финализирана договорката.

Българската банка за развиване закупи малко над 18 на 100 от акциите на ПИБ, откакто закупи през оповестения търг на БФБ по-голямата част от правата за нарастването на капитала на банката, което беше утвърдено от кабинета. В пазаруването на права се включи и частен вложител, който след това се оказа фамилна фондация, зад която стои чехът милиардер Карел Комарек.

Целта на  България да бъде призната в чакалнята за еврозоната, което се случи в петък, 10 юли.

Капиталов дефицит на ПИБ, открит със стрес тест от страна ЕЦБ  по отношение на кандидатурата на България за участие в Еврозоната, бе повода за незабавната намеса, довела до увеличението на капитала на Първа капиталово до нужните равнища. 

 Успешното нарастване на капитала на банката беше едно от изискванията за присъединение на България към валутния механизъм ERM II или „ чакалнята “ за еврозоната. 

В известието за идна централизация, оповестено на уеб страницата на Комисия за защита на конкуренцията, се показва, че всички заинтригувани страни могат да подадат мнение в 7-дневен период считано от през днешния ден.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР