Комисията за защита на конкуренцията отхвърли искането на фирма Вайман

...
Комисията за защита на конкуренцията отхвърли искането на фирма Вайман
Коментари Харесай

КЗК пусна търга за покупката на нови линейки

Комисията за защита на конкуренцията отхвърли настояването на компания " Вайман Технолоджи “ за прекъсване на процедурата за възлагане на социална поръчка за 400 коли за спешна помощ.

Обществената поръчка за пазаруването на колите за спешна помощ е част огромния капиталов план за рационализация на системата за незабавна здравна помощ в цялата страна.

Общият бюджет по плана е над 163 млн. лева, като с изключение на покупката новите санитарни коли планът планува рационализация на 237 обекта а от системата за незабавна здравна помощ в страната.

Поръчката обаче беше спряна през май поради тъжба на компанията " Вайман Технолоджи “, която се оказа записана директно преди присъединяване си в процедурата с капитал 100 лв..

Според Комисия за защита на конкуренцията обаче настояването на компанията е безпричинно. " На първо място следва да се уточни, че жалбоподателят, който претендира пред Комисия за защита на конкуренцията налагане на краткотрайна мярка " прекъсване на процедурата”, носи тежестта да обоснове и потвърди съществуването на обстоятелства и условия, изискващи прекъсване на процедурата. В сегашния случай, жалбоподателят не е изложил никакви обосновани и подкрепени с доказателства претекстове, които да послужат като съображение за преценка, че ползите на страните, и по-специално тези на жалбоподателя, ще бъдат повредени по необратим метод, който би могъл да бъде възпрепятстван посредством налагането на обезпечителната мярка “, се споделя в претекстовете на комисията.

" При преценка на вероятните последствия от налагането на краткотрайната мярка Комисия за защита на конкуренцията смята, че прекъсването на процедурата би оказало отрицателно влияние както върху възложителя, по този начин и върху обществото. Този извод следва от характерния предмет на публичната поръчка. Комисия за защита на конкуренцията приема, че в съответния случай прекъсването на процедурата ще рефлектира отрицателно върху ползите на обществото и в частност върху ползите на нуждаещи се от незабавна здравна помощ пациенти, които би трябвало да бъдат обслужвани с медицинските транспортни средства (линейки), предмет на доставка по обжалваната социална поръчка “, се показва още в тях.

Определението на комисията може да бъде обжалвано в тридневен период от съобщаването му на страните.

Това бе второ прекъсване на процедурата поради подадена тъжба. Първият път жалбата не беше прегледана от Комисията за защита на конкуренцията заради невнесена държавна такса от жалбоподателя.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР