Комисията за защита на конкуренцията обяви, че започва проучване на

...
Комисията за защита на конкуренцията обяви, че започва проучване на
Коментари Харесай

КЗК започва изследване на търговията в интернет

Комисията за защита на конкуренцията разгласи, че стартира изследване на конкурентната среда на пазара на електронна търговия с потребителски артикули и услуги. КЗК аргументира инспекцията си с това, че " електронната търговия с потребителски артикули и услуги заема все по-важно място в публичния живот и търпи осезаемо развиване ".

Според антимонополистите това поражда нужда от ориентиране на фокуса точно в този бранш за да се получи потребна информация за действието на пазара на електронната търговия на най-търсените потребителски артикули и услуги онлайн, въздействието на пазарните сили върху държанието на участниците на него, както и информация за пречките пред конкуренцията и резултатите, свързани с разрастването на електронната търговия. 

Данните, огласени от Комисия за защита на конкуренцията, показват, че през последните пет години годишният растеж на електронната търговия в България е сред 21% и 35% , като през 2021 година се очаква нов растеж от 30% по отношение на 2020 г.одина Този развой може да се отдаде както на необятното пазарно приложение, което намира техническия напредък, по този начин и на софтуерното ограмотяване на от ден на ден хора. Не на последно място, значително въздействие върху този развой оказва и продължаващата изключителна епидемиологична конюнктура в страната през последните две години, показват от антимонополния орган.

Отчетено е също, че през 2020 г. 30.9% от лицата на възраст 16-74 години са купували артикули и услуги по интернет за персонални цели, което е с 9.2% повече спрямо 2019 година, когато % е 21.7%.Преди пет години единствено 16.6% от лицата на възраст 16-74 години са купували артикули и услуги по интернет за персонални цели.

Публикуваната от Комисия за защита на конкуренцията информация демонстрира, че най-често онлайн се пазаруват дрехи и спортни артикули, артикули за дома, хотелски резервации, храна, техника и билети за концерт.

Антимонополистите настояват, че вече са се сблъсквали с съответни детайли в областта на електронната търговия с евентуално антиконкурентен темперамент. Например комисията е открила съществуването на друго ценообразуване сред цените за онлайн продажби и тези за продажби на физически магазин.

" В обсъжданото от КЗК производство, предмет на разбор са били връзки сред дистрибутор и неговите контрагенти, опериращи посредством електронен магазин, които са постигнали съглашение за установяване на разнообразни равнища на търговски отстъпки и условия за използването им, според от канала на търговия на дребно – посредством електронен или физически магазин. По своята същина такова съглашение косвено лимитира електронната търговия като слага онлайн търговците в структурно неподходяща позиция по отношение на търговците с физически магазин. Комисията е открила, че онлайн търговците не могат да се употребяват от търговски отстъпки в размер, какъвто е постижим за физическите магазини. Наличието на двойно ценообразуване за онлайн продажби и продажби посредством физически канал, визира способността на онлайн търговците да оказват конкурентен напън на физическите магазини, защото избраната по-висока доставна цена е от значително значение и с преимуществен дял във образуването на крайната цена към клиентите им ", коментират от антимонополната комисия.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР