Комисията за защита на конкуренцията образува производство за извършване на

...
Комисията за защита на конкуренцията образува производство за извършване на
Коментари Харесай

КЗК обяснява: Защо въпреки рекордния добив цените на брашното и олиото гонят 20-годишен рекорд

Комисията за защита на конкуренцията образува произвеждане за осъществяване на секторен разбор на конкурентна среда на пазарите на произвеждане и търговия на слънчогледово олио и пшеничено брашно на територията на страната. Това излиза наяве от известие на уеб страницата на Антимонополния регулатор.

Комисия за защита на конкуренцията прави сходни разбори в случаите, в които конкуренцията в даден бранш може да бъде лимитирана или нарушена. Целта на изследването е да стане ясно дали ценовите трендове при пшениченото брашно вид " 500 " и слънчогледовото олио са повлияни от справедливи стопански фактори или са разследване от деформиране на пазарната среда.

Рекорден рандеман на пшеница и слънчоглед

От данните на Комисия за защита на конкуренцията е видно, че през 2021 година производството на пшеница се е нараснало с 54.8% по отношение на 2020 година, а това на слънчоглед - с 21.5%. Средният рандеман на пшеница на декар се е повишил през 2021 година с 51.1%, а на слънчоглед - със 17.2 на 100. Същевременно Комисия за защита на конкуренцията открива повишение на цената на пшеницата и маслодайния слънчоглед в интервала от 2018 година до 2021 година и изключително през 2021 година по отношение на миналата 2020 година

Износът на пшеница - с близо 90% растеж

Паралелно с покачването на изкупните цени се вижда и нарастване на количествата изнесена от страната пшеница. На база данни от Пристанище Варна, което образува към 50% от общия износ на пшеница и царевица в страната, общо изнесеното количество пшеница от началото на настоящата пазарна година до 2 януари 2022 година е в размер на 939,3 хиляди тона, което съставлява растеж от 89,8% на годишна база.

През врата не са регистрирани да са прекосявали товари със слънчоглед за експорт.

Тенденция за повишение на цените

Към края на март изкупните цени при хлебната пшеница доближават цена от 640 лева./тон без Данък добавена стойност, а при фуражната са 623 лева./тон без Данък добавена стойност. При царевицата и слънчогледът се следи спад в цената, надлежно с 0.5% и 6.3% на седмична база, като към 30 март 2022 година междинната изкупна цена на слънчогледа е 1 792 лева./тон без Данък добавена стойност.

Цените на едро

На база оповестени данни от Държавната комисия по стоковите тържища и борсите (ДКСБТ) и информация за борсовите и тържищните цени бил открит сериозен растеж на цените на годишна база, което се удостоверява и в разбора на, където регистрираните средногодишни стойности са най-високи за последните 5 години.
 Дефицит от слънчогледово олио и рекордни цени на интернационалните пазари
Дефицит от слънчогледово олио и рекордни цени на интернационалните пазари

Украйна и Русия дават близо 80% от международния експорт

Както е отразено в отчета главно въздействие върху показателя на тържищните цени през 2021 година оказва повишаването на стоките и включително олио и брашно.

Сравнителният разбор на средногодишните цени на едро на хранителни артикули демонстрира, че цените на съвсем всички съществени хранителни артикули, предмет на този разбор, през 2021 година са по-високи спрямо 2020 година като за цените на олиото и брашното е посочено, че през 2021 година същите са пикови за последните 20 години.

Тенденцията за повишаване на цената на едро на брашното се резервира и през 2021 година Съгласно годишния бюлетин на ДКСБТ за 2021 година при започване на годината цената на брашното започва от равнище 1.03 лева./кг., като през месец май цената стартира гладко да се повишава и стига до равнище от 1.07 лева, последвана от ново нарастване през септември, когато кг брашно е продавано на цена от 1.11 лева и достигайки нова пикова стойност от 1.21 лева в края на 2021 година В 41% от областите в страната брашното се е търгувало на цена, по-висока от междинната за страната, а маржът в цените в другите райони е почти 80%.
 За какъв интервал ще стигне наличният слънчоглед за произвеждане на олио у нас
За какъв интервал ще стигне наличният слънчоглед за произвеждане на олио у нас

Подсигурена е сумата от 1,1 милиарда лв. за изкупуване на зърно

Тенденцията за покачване на цената на олиото продължава и през 2021 година В началото на 2021 година цената на олиото започва от равнище 2.60 лева./л., като същата се повишава през май до 3.24 лева, а в края на годината цената доближава до 3.58 лева./л. или покачването е 38% по отношение на цената при започване на януари. В 62% от борсите олиото се е търгувало над междинната за страната цена.

Цената на дребно на брашното се покачва последователно

През 2018-а тя започва от 1,03 лева./кг. От седмичния ценови разбор на Министерството на земеделието е видно, че през интервала 15 - 22 декември 2021 година цените на дребно на брашното в огромните търговски вериги се движат в интервала от 1,21 лева./кг (Пазарджик и Пловдив) до 1,52 лева./кг (Видин, Враца и Монтана). В другите търговски обекти брашното се е предложило на цени от 1,14 лева./кг (Пазарджик) до 1,61 лева./кг (Русе). Маржът сред цените на едро и на дребно на брашното е приблизително 0,20 лева./кг за огромните супермаркети и 0,25 лева./кг за по-малките магазини.
 Брашното нарастна с над 40%, а олиото - с 21%. Ето по какъв начин се трансформираха цените единствено за седмица
Брашното нарастна с над 40%, а олиото - с 21%. Ето по какъв начин се трансформираха цените единствено за седмица

Преди ден министърът на стопанската система Корнелия Нинова разгласи, че има нарушавания в ценообразуването на олиото

Цената на дребно на олиото се покачва нищожно в интервала 2018 - 2020 година от 2,12 лева до 2,26 лева, само че през 2021 година бележи значително нарастване. От седмичния ценови разбор на Министерството на земеделието през интервала 15 - 22 декември 2021 година предлагането на дребно на олиото в огромните търговски вериги е на цени от 3,72 лева./литър (Варна, Добрич и Шумен) до 4,09 лева./литър (Видин, Враца, Кърджали, Монтана, Стара Загора и Хасково). Средната цена за страната е 3,94 лева./литър.

" От събраната досега информация се открива, че при зърното и съответно хлебната пшеница през 2021 година събраната годишна продукция е рекордна за последните години. Но редом с покачването на добива, е регистриран растеж и при износа, което удостоверява мнението на участниците на пазара, че търсенето надвишава предлагането. Въпреки високия рандеман, цената на суровината бележи растеж и в края на годината доближава до рекордни равнища, които се резервират и при започване на 2022 година ", разясняват от Комисия за защита на конкуренцията.

Традиционно цената на суровината, а точно хлебната пшеница е част от структуроопределящите детайли на цената на брашното и хляба. Поради това покачването в нейната цена се е отразило директно върху цената на брашното и върху цената на хляба през 2021 година
 Агнешкото месо нарастна, ето с какъв брой
Агнешкото месо нарастна, ето с какъв брой

Основната причина е нарасналата цена на царевицата

Друга съществена причина за поетапното покачване през 2021 година, с наклонност за продължение и през 2022 година на цените на брашното и слънчогледовото олио, са цените на съответните енергоносители, които са ценообразуващ фактор в производството на тези артикули.

През 2021 година се следи доста покачване, както на електрическата енергия, по този начин и на цената на природния газ.

На този декор от началото на актуалната 2022 година наклонността за повишение на цените се резервира, като измежду ценообразуващите фактори се включиха и такива, свързани с интернационалната икономическа конюнктура.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР