Комисията за защита на конкуренцията наложи на Лукойл-България ЕООД глоба

...
Комисията за защита на конкуренцията наложи на Лукойл-България ЕООД глоба
Коментари Харесай

68 млн. лева глоба за Лукойл от КЗК

Комисията за защита на конкуренцията наложи на " Лукойл-България " ЕООД санкция в размер на 67 771 454 лв. за корист с господстващо състояние. От антимонополния регулатор показват, че сдружението е прилагало ценова преса по отношение на съперниците си при търговията на едро с горива.

Проучването е почнало по искане на " ОМВ България " ООД и към него са присъединени искане на " Инса ойл " ЕООД и сигнали от участници на пазара на едро.

Комисия за защита на конкуренцията е събрала информация от " Лукойл-България " ЕООД, " Лукойл Нефтохим Бургас " АД, Агенция " Митници " и съвсем всички огромни търговци и притежатели на хранилища за горива. Така излиза наяве, че " посредством промени в ценовата си политика в границите на 2021 година, сдружението напълно е отменило предоставяните от него количествени отстъпки при търговия на едро с моторни горива под режим отсрочено заплащане на данък, до момента в който търговци, закупуващи горива с заплатен данък от бази на " Лукойл-България " ЕООД, са получавали спомагателна отстъпка ".

" Дружеството се пробва да сътвори усещане, че наложената от него през 2021 година нова ценова политика на търговците ще докара до по-ниски цени за крайния консуматор. Тъй като сходно държание е добре познато на антимонополните органи на Европейски Съюз, Комисия за защита на конкуренцията смята, че на процедура единственият интерес на господстващото дружество, каквото без подозрение се явява " Лукойл-България " ЕООД, е да отстрани съперниците си и в дълготраен проект да постанова едностранно по-високи цени на потребителите ", пишат от Комисия за защита на конкуренцията.

Решението предстои на обжалване в 14-дневен период.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР