Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) забрани придобиването на контрол

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) забрани придобиването на контрол
Коментари Харесай

КЗК забрани на Гинка Върбакова да придобие ЧЕЗ

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) забрани придобиването на надзор от страна на „ Инерком България “ ЕАД върху „ ЧЕЗ България “ ЕАД, „ ЧЕЗ Разпределение България “ АД, „ ЧЕЗ Електро България “ АД, „ ЧЕЗ Трейд България “ ЕАД, „ Фри Енерджи Проджект Орешец “ ЕАД, „ Бара Груп “ ЕООД.

В процеса на изследване, Комисията откри, че е налице хоризонтално припокриване сред дейностите на участниците в концентрацията на пазара на произвеждане и доставка на едро на електрическа сила от фотоволтаични централи. Също по този начин, договорката поражда и отвесни резултати на пазарите, ситуирани надолу по веригата, а точно: пазарите на систематизиране на електрическа сила, на снабдяване/доставка на електрическа сила, на търговията с електрическа сила и на обвързваните с търговията услуги по съгласуване на балансиращи групи.

На пазара на систематизиране и снабдяване/доставка на ел. сила придобиваната група е с естествено монополно състояние за територията, избрана в издадените й лицензии за реализиране на тези действия. Паралелно, ЧЕЗ Електро България “ АД и „ ЧЕЗ Трейд България “ ЕАД, образуват значителен пазарен дял на база търгувани количества ел. сила на свободния пазар.

Въз основа на цялостния разбор може да се заключи, че поради отвесно интегрираната придобивана група ЧЕЗ, която разполага със постоянен финансов запас и опит в електроенергийния бранш, се основават предпоставки нотифицираната договорка да докара до определяне или усилване на господстващото състояние на обединената група. С оглед необятния обсег от действия на придобиваните сдружения и тяхното значение за електроенергийната система на Р. България, е налице съображение да се одобри, че актуалната централизация е от стратегическо значение за страната, като евентуалните резултати от нея биха имали директно отблясъци на националната сигурност.

Комисията смята, че съществуването на основни отвесни резултати ще докара до доста преимущество на участниците в концентрацията пред техните съперници, което от своя би попречило ефикасната конкуренция на оценените пазари. /faktor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР