Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) установи наличието на ограничения

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) установи наличието на ограничения
Коментари Харесай

КЗК: Начинът на определяне цените за ползване на автогари ограничава конкуренцията

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) откри съществуването на ограничавания на конкуренцията в Закона за автомобилните транспорти и в Проекта на Методика за образуване на цените за прилагане на автогари, както и пределни цени за автогарово обслужване.

Становището на Комисия за защита на конкуренцията е признато с Решение № 676/06.06.2019 година Комисия за защита на конкуренцията регистрира, че превозвачите наложително употребяват автогарите против възнаграждение, като в обитаемоте места с повече от една автогара кметът на съответната община дефинира автогарата, която е начална, междинна или последна спирка по маршрута. Като се има поради, че по-голямата част от притежателите на автогари реализират активност и като автобусни превозвачи, автогарите биха могли да се възползват от своето състояние и да наложат голословно високи цени за автогаровите услуги, каквито случаи са установявани в практиката на Комисия за защита на конкуренцията. Това обуславя нуждата от контролиране на цените на тези услуги, само че то следва да бъде осъществено, без да се лимитира конкуренцията.

Според Проекта на Методика цената за прекосяване през автогара се дефинира на база на разноски и рационална облага, а в това време са планувани оптимални цени за съответната категория автогара. Комисия за защита на конкуренцията смята, че автогарите от една и съща категория нямат едни и същи разноски, като се имат поради разликите в равнището на заплатите в другите обитаеми места, както и това, че плануваните в нормативната уредба условия към съответната категория автогари са минимални.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР