Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) установи извършено нарушение от

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) установи извършено нарушение от
Коментари Харесай

Продавач на чипсове обещава кола за награда, КЗК я глоби с две и половина

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) откри осъществено нарушаване от продавач на чипсове поради предлагани награди, неведнъж надвишаващи цената на продаваната стока. Пловдивската компания " Експрес 2019 " ЕООД – еднолична благосъстоятелност на турския жител Халюк Йоргют, е санкционирана с 49 720 лв. . Санкцията е поради осъществяване на промоционална игра " PatosPatatosPuzzle – игра със супер 8-звездна премия ".
Преписката е формирана от съперника " Интерснак България " ЕООД - дистрибутор на картофен чипс, снаксове, печени артикули и ядки с марките " Чио ", " Чипи ", " Нътлайн " и " Помбер ". Това сдружение е еднолична благосъстоятелност на " Интерснак интернешънъл Б. В. " Холандия.
В хода на инспекцията е открито, че от 1-ви ноември м.г. " Експрес 2019 " продава чипсове, посредством закупуването на които са обещавани награди - 100 топки на цена към 3000 лева.; 100 велосипеда на обща стойност към 15 000 лева.; 100 таблета за общо към 14 500 лева.; 25 броя " Плейстейшън 4 " за към 12 200 лева.; 10 броя iPhone X за към 15 000 лева.; една " Тойота Айго " за към 18 000 лева .
 

 
Изчислено е, че цената на част от премиите доста надвишава цената на продаваната стока. Поради това потребителите могат да закупят продуктите не тъй като имат потребност от тях, а тъй като могат да завоюват обещаваните скъпи награди.
По този метод съгласно Антимонополната комисия се измества конкуренцията, като на назад във времето остават качеството на стоката и нейната цена, а потребителите се притеглят по некоректен метод в ущърб на останалите съперници.
Законът за защита на конкуренцията не разрешава осъществяването на продажба, когато дружно с нея се предлага или дава обещание нещо, чието приемане зависи от решение на задания, ребуси, въпроси, гатанки; събиране на серия от купони и други под.; разиграване на игри с парични или предметни награди, чиято стойност доста надвишава цената на продаваната стока или услуга.
Пред Комисия за защита на конкуренцията от сдружението " Експрес 2019 " ЕООД обяснили, че реализира активност по импорт и разпространяване на чипс от август 2017 година Тогава е подписан контракт с турската компания " Догуш Йийеджек Ве Ичеджек Фюретим Санайи Тиджарет А.Ш. " за разпространяване на картофен чипс PATOS в България, като сдружението в България нямало статут на негов извънреден представител, само че турската го е определила като негов филиал.
Правилото за награди е цената им да не надвишава 100-кратния размер на цената на продавания артикул. Стоките обаче са прекомерно разнородни по тип, предопределение и цени, заради което в избрани случаи този 100-кратен размер би формирал голяма сума, да вземем за пример при продажба на лек автомобил. Затова Комисия за защита на конкуренцията е решила за оправдано да уточни и още един корекционен аршин, при който в случай че 100-кратният размер на цената надвиши сумата от 8 400 лева, равняваща се на 15 минимални работни заплати към сегашния миг, цената на премията следва да се редуцира до този най-много. На процедура това значи, че когато цената на продаваната стока е умножена по 100 и получената сума е по-малка от 8 400 лева, не е належащо използване на другия аршин.
В хода на изследването било открито, че най-ниските пазарни цени на премиите са следните: таблет – 129,99 лева, велосипед – 149 лева, игрална подпора PlayStation 4 (Ps4 25) – 549 лева, телефон iPhone X – 1460 лева и лек автомобил марка " Тойота ", модел " Айго " – 18 990 лева Излиза, че цените на две от премиите надвишават първия избран предел от 552 лева с 908 лева за iPhone X, надлежно с 18 438 лева за лекия автомобил.
Пред Комисия за защита на конкуренцията сдружението показало доказателства, че за предходната година е осъществило оборот за 1 243 000 лева С оглед на това е признато, че размерът на глобата би трябвало да съставлява 4% от размера на чистите доходи от продажби за 2018 година, равняващи се 49 720 лв..
Решението на Комисия за защита на конкуренцията предстои на обжалване пред Административния съд в София.  
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР