Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) стартира проверка за цените

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) стартира проверка за цените
Коментари Харесай

КЗК проверява цените на горивата в периода на извънредно положение

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) започва инспекция за цените на горивата у нас, излиза наяве от решение, оповестено през днешния ден.

Образува се произвеждане за определяне на вероятно осъществени нарушавания по член 15 и член 21 от Закон за защита на конкуренцията и/или по член 101 и член 102 от Договора за Функциониране на Европейския Съюз (ДФЕС) при установяване цените на всеобщите автомобилни горива по веригата производство/внос – предпазване – търговия на едро – търговия на дребно, както на обособените хоризонтални равнища, по този начин и по вертикала.

Под инспекция попадат „ Лукойл Нефтохим Бургас “ АД, „ Лукойл България “ ЕООД, „ Сакса “ ООД, „ Инса Ойл “ ЕООД, „ Ромпетрол България “ ЕАД, „ Еко България “ ЕАД, „ Шел България “ ЕАД, „ ОМВ България “ ООД, „ НИС Петрол “ ЕООД, „ Петрол “ АД и „ Трейднет Варна “ ЕООД.

Повод за формиране на производството e постъпил сигнал от Върховна административна прокуратура по отношение на несъответствието сред забележителния спад в цената на суровия нефт в международен мащаб (с 47,4% съгласно Агенция Митници) през месец март и намаляването на цените на дребно на автомобилните горива в страната (с към 11%) в същия интервал.

ВАП сезира Комисия за защита на конкуренцията за разликата в цената на петрола на интернационалните пазари и на бензина у нас

От Комисия за защита на конкуренцията прецизират, че към сигнала са приложени направени от Агенция Митници моментни разбори на пазара на горива в страна за интервала от 06.03.2020 година до 26-27.03.2020 година и за интервала 30.03.-05.04.2020 година за динамичността на междинните продажни цени на бензин и дизел в обектите. Представени са данни и по отношение на междинните цени на горивата освобождавани за ползване от данъчните хранилища.

Според разбора на Агенция Митници спадът на цената на суровината е почнал към 06.03.2020 година и е обвързван с разпространяването на COVID-19 и ограниченията и рестриктивните мерки, които страните по света са подхванали за недопускане на неговото разпространяване.

Цените на горивата в обектите за разпространяване към крайни консуматори (бензиностанции) са реагирали на смяната на борсовата цена една седмица по-късно (около 12.03.2020 г.). На база показаните общи усреднени данни, Комисията съпостави на седмична база (1-4 седмица на м. март) междинните крайни цени на бензин и дизел при освобождението им от данъчни хранилища и междинните крайни цени на бензиностанции, по типове горива.

От съпоставката излиза наяве, че понижението на междинните цени на дребно на бензин и дизел гладко следва понижението на междинните цени на горивата при освобождението им от данъчни хранилища.

Въпреки това остават опасенията в общественото пространство, че същите са в противоречие със забележителния спад в цената на суровия нефт в международен мащаб и са вследствие на съществуването на антиконкурентни практики на съответните пазари.

Предвид обществено - икономическата значителност на горивата, заради директния им резултат върху цялата българска стопанска система и директното им влияние във връзка с цените на стоките и услугите, предлагани на българския пазар, Комисията прави непрекъснат мониторинг на обществено налични обстоятелства и условия имащи отношение към правоприлагането на Закон за защита на конкуренцията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР