Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще проверява американския технологичен

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще проверява американския технологичен
Коментари Харесай

Комисията за конкуренцията ще разследва "Епъл" по искане на БТК

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще ревизира американския софтуерен колос " Епъл " (Apple) по искане на БТК, заяви " Капитал ", като се базира на уеб страницата на регулатора, в който липсват детайлности за предмета на разногласието, като се изключи това, че става дума за корист с по-силна позиция при договаряне.

При този вид производства всекидневно става дума за злоупотреби от страна на компании, които не са монополисти в даден бранш, само че все пак имат опция да използват напън при подписване на контракт, отбелязва " Каспитал ". Текстът бе основан главно поради разногласието на дребните производители с комерсиалните вериги, само че към този момент се употребява и за други проблеми.

В дъното на разногласието са продажбите на iPhone от българския оператор. Явно Apple са сложили такива търговски условия, които БТК счита за неприятни и плод на пазарната мощност на производителя на смарт телефони. А прецедентното е, че в София ще би трябвало да се явят юристи на световен колос без наличие в страната, показва изданието.

От БТК е

Пред " Капитал " от българския телеком са коментирали, че настояването е обвързвано с възможна корист с по-силна позиция по повод сключването на директен контракт сред Apple и БТК за разпространяване на серията смарт телефони iPhone.

Телефоните на компанията сега не се продават в мрежата на БТК, която работи през комерсиалната си марка Vivacom и е най-големият български телеком по доходи. Проверка демонстрира, че моделите не престават да се оферират от другите два мобилни оператора в страната - " А1 България " и " Теленор ".

В борба с Apple

Информацията на уеб страницата на Комисия за защита на конкуренцията е нищожна, показва " Капитал ". Практиката на регулатора през последните месеци е тя да пуска малко съобщение по отношение на откриването на произвеждане, а по някои проблеми до няколко дни да разгласява по-пълна информация. Откриването на производството обаче значи, че Комисия за защита на конкуренцията ще би трябвало да проверява третата по величина обществена компания в света (след Microsoft и Amazon). Българският закон планува санкция до 10% от приходите на компанията в съответната активност - в тази ситуация на Apple тези доходи са 31 милиарда $ единствено за първото тримесечие на тази година и над 100 милиарда $ за цялата 2018 година

Решение по случая ще има най-рано до месец, само че при задълбочено изследване срокът се удължава с още три.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР