Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на Еврохолд България

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на Еврохолд България
Коментари Харесай

КЗК разреши на Еврохолд да придобие ЧЕЗ у нас

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) позволи на " Еврохолд България " да придобие надзор върху дъщерните сдружения на ЧЕЗ Груп в България, оповестяват от компанията.

Разрешението за придобиване е посредством особено основаната Eastern European Electric Company B.V. (EEEС), 100% благосъстоятелност на " Еврохолд ".

Миналата година “Еврохолд ” изиска да придобие посредством " Ийстърн Юръпиън електрик къмпани " седем компании от групата ЧЕЗ - “ЧЕЗ България ”, " ЧЕЗ Разпределение България ", " ЧЕЗ Електро България ", " ЧЕЗ Трейд България ", " Фри Енерджи Проджект Орешец ", " Бара Груп " и " ЧЕЗ Информационни и информационни технологии България ".

След договаряния двете страни се споразумяха за цена от 335 млн. евро. КЗК обаче спря договорката с претекст, че 77,3% от приходите на “Еврохолд ” са от застрахователни услуги, което ще му даде преимущество при търговията на ток на свободния пазар. Комисията се произнесе в рекордно къс период от 10 дни при вероятен период от четири месеца.

Решението бе обжалвано и от двете страни по договорката - “Ийстърн Юръпиън електрик къмпани ” и  “Еврохолд България ”, които завоюваха делото.

Административният съд в София-област на 22 юли анулира решението, с което Комисия за защита на конкуренцията забрани договорката сред ЧЕЗ и “Еврохолд ”, и се произнесе комисията да преразгледа договорката още веднъж. 

Интеграцията на сдруженията на ЧЕЗ Груп в България в структурата на " Еврохолд " ще бъде подкрепена от енергиен ръб от български и интернационалните специалисти с повече от 25 години опит в енергетиката и заемали управителни позиции в огромни енергийни предприятия в Източна Европа - Гари Левсли, Дан Каталин Станку и Георги Миков.

Сегашният върховен мениджмънт на ЧЕЗ България ще резервира позициите си, с цел да се подсигурява последователност в ръководството.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР