Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на "Еврохолд България"

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на "Еврохолд България"
Коментари Харесай

Официално: Одобриха грандиозна сделка в България за над половин милиард!

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) позволи на "Еврохолд България " да придобие надзор върху дъщерните сдружения на ЧЕЗ Груп в България, оповестяват от компанията.

Разрешението за придобиване е посредством особено основаната Eastern European Electric Company B.V. (EEEС), 100% благосъстоятелност на "Еврохолд ".

Миналата година “Еврохолд” изиска да придобие посредством “Ийстърн Юръпиън електрик къмпани” 7 компании от групата ЧЕЗ - “ЧЕЗ България”, “ЧЕЗ Разпределение България”, “ЧЕЗ Електро България”, “ЧЕЗ Трейд България”, “Фри Енерджи Проджект Орешец”, “Бара Груп” и “ЧЕЗ Информационни и информационни технологии България”.

След договаряния двете страни се споразумяха за цена от 335 млн. евро. Комисия за защита на конкуренцията обаче спря договорката с претекст, че 77,3% от приходите на “Еврохолд” са от застрахователни услуги, което ще му даде преимущество при търговията на ток на свободния пазар. Комисията се произнесе в рекордно къс период от 10 дни при вероятен период от 4 месеца.

Решението бе обжалвано и от двете страни по договорката - “Ийстърн Юръпиън електрик къмпани” и “Еврохолд България”, които завоюваха делото.
Административният съд в София-област на 22 юли анулира решението, с което Комисия за защита на конкуренцията забрани договорката сред ЧЕЗ и “Еврохолд”, и се произнесе комисията да преразгледа договорката още веднъж.

Придобиването на сдруженията на ЧЕЗ Груп е част от тактиката на "Еврохолд " за нахлуване на нови контролирани пазари в Югоизточна Европа и за основаване на водеща районна ютилити компания.

Интеграцията на сдруженията на ЧЕЗ Груп в България в структурата на "Еврохолд " ще бъде подкрепена от енергиен ръб от български и интернационалните специалисти с повече от 25 години опит в енергетиката и заемали управителни позиции в огромни енергийни предприятия в Източна Европа - Гари Левсли, Дан Каталин Станку и Георги Миков. Сегашният върховен мениджмънт на ЧЕЗ България ще резервира позициите си, с цел да се подсигурява последователност в ръководството.

“Разглеждаме договорката за ЧЕЗ като стъпка към навлизането ни в енергийния бизнес и опция за диверсификация на портфолиото ни.

Еврохолд има стабилен опит на контролирани пазари и в придобиването и интеграцията на нови сдружения в разнообразни браншове. През миналите 20 години сме осъществили към 30 придобивания и сме натрупали забележителна експертиза”, разяснява Васил Стефанов, началник „ Придобивания и Сливания” в "Еврохолд България ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР