Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на българското дружество

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на българското дружество
Коментари Харесай

Антимонополната комисия разреши на министър от кабинета Орешарски да купи ТЕЦ Варна

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) позволи на българското сдружение " Сигда " ООД да придобие Топлоелектрическа централа " Варна ". Официалното утвърждение значи, че чешкото енергийно сдружение ЧЕЗ ще продаде първия си актив в страната, откакто при започване на годината разгласи, че ще търси покупател на бизнеса си в България.

" Сигда " е благосъстоятелност на Данаил Папазов, който беше министър на превоза в кабинета " Орешарски ". В сдружението той е съучастник с щерка си Ивелина Папазова, а синът му Станислав Папазов е съуправител.

Цената по договорката по този начин и не бе оповестена. Очаква се тя да бъде приключена до края на годината.

Топлоелектрическа централа " Варна " е краткотрайно затворен от началото на 2015 година Централата разполага с 1260 мегавата конфигурирана мощ.

От решението на Комисия за защита на конкуренцията се вижда, че новият притежател желае да възобнови индустриалния развой. За задачата Топлоелектрическа централа " Варна " ще бъде преоборудван да работи на природен газ. Самата централа пък има и пристанище на брега на Варненското езеро.

След договорката бизнесът на ЧЕЗ в страната ще е обвързван с електроразпределителното сдружение в Западна България, както и с две централи за възобновима сила.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР