Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на Адванс Медия

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на Адванс Медия
Коментари Харесай

КЗК разреши на Домусчиев да купи Нова телевизия

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) позволи на " Адванс Медия Груп ", следена от Кирил и Георги Домусчиеви, да придобие надзор над " Нова Броудкастинг Груп ".

Споразумението сред Домусчиеви и шведската MTG бе подписано на 22 февруари. Стойността на договорката е €185 милиона.

Постигнатото съглашение е за придобиване на 100% на " Нова телевизия " и мажоритарен дял в онлайн медийната група " Нет Инфо ".

Припомняме, че предходната договорка за " Нова броудкастинг груп " беше спряна точно от регулатора. През предходната година Комисия за защита на конкуренцията не позволи на чешкия предприемач Петр Келнер, който купи българските активи на Telenor, да придобие сдружението.

Неговата оферта за групата също беше в размер на 185 милиона евро, само че беше за придобиването на 95% от компанията. Предложението беше доста под цената, която заплати групата MTG за малкия екран през 2008 година. Тогава договорката беше за 630 милиона евро.

Според документи, оповестени в Търговския указател, братя Домусчиеви са подписали контракт за заем с четири банки: ДСК, ОББ, " УниКредит България " и белгийския клон на BNP Paribas. Общият размер на заема е €100 милиона.

Според решението на регулатора от предходната година, " Нова броудкастинг груп " АД има забележителен пазарен дял на пазара на телевизионно публикувани и сред 40% и 50% от рекламния пазар на база стойност. Значителният брой средства за всеобща информация, с които ще разполага обединената група, ще ѝ даде значително преимущество пред останалите участници, предоставящи медийни услуги, пишеше в решението на Комисия за защита на конкуренцията.

През януари притежателят MTG разгласи, че се е отказала да продаде " Нова броудкастинг груп " на Петр Келнер.

Какво купуват Домусчиеви?

Чрез придобиването на " Нова Броудкастинг Груп " АД, Домусчиеви ще имат и заобиколен надзор върху дъщерните сдружения: " Нет Инфо ", " Атика " Ева ", " Проспекто Груп ", " Файненшъл Маркетплейс ", " Грабо Медия ", " Дарик Нюз ", " Имоти Инфо " и " Ви Бокс ".

В порфолиото им влизат месечните списания Еva, Playboy, Esquire, Joy, Grazia, OK, както и уеб страниците vesti.bg, gong.bg, sinoptik.bg, dariknews.bg, pariteni.bg, edna.bg, както и abv.bg, dox.bg, gbg.bg и VBox7.bg.

Сред останалите уеб сайтове са carmarket.bg, на който се разгласяват разгласи за коли, както и sravni.bg, който дава опция за съпоставяне на цени, уеб сайтът с информация за кредитни и застрахователни услуги Fina.bg и за разпространяване на електронни брошури Broshura.bg.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР