Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) откри как да бави

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) откри как да бави
Коментари Харесай

КЗК откри причина да бави сделката на Еврохолд и ЧЕЗ

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) откри по какъв начин да бави неразбираемо какъв брой врече произнасянето си дали утвърждава или отхвърля договорката на застрахователния холдинг " Еврохолд " за придобиването на енергийните активи на чешката ЧЕЗ в България. В четвъртък антимонополният орган излезе с решение, че стартира задълбочено изследване по отношение на желанието за пазаруване на 67 на 100 от " ЧЕЗ Електроразпределение " и от доставчика на ток " ЧЕЦЗ Електро България, както и 100 % от търговеца на ток " ЧЕЗ

Трейд България “, възобновимите планове " Фри Енерджи Проджект Орешец “ и " Бара Груп “, " ЧЕЗ Информационни и информационни технологии България “ и шапката, управлявала до момента целия български бизнес на чехите " ЧЕЗ България ".

Решението на Комисия за защита на конкуренцията да бави решението си по договорката идва единствено ден, откакто " Еврожхолд " показа визията си https://www.mediapool.bg/evrohold-uveryava-che-shte-e-po-dobar-sobstvenik-ot-chez-news298801.html за развиване на енергийните активи. От холдинга оповестиха, че чакат изговаряне от Комисия за защита на конкуренцията до 25 дни и завършване на договорката най-късно при започване на 2020 година, защото тя би трябвало да се оцени и от Комисията за енергийно и водно контролиране.

" Има структури и отвън България, които се стремят да попречат на договорката ", съобщи в сряда ръководителят на Надзорния съвет на " Еврохолд " и съакционер Асен Христов. " Въпросът е дали в България има задоволително предатели, които да ги поддържат ", сподели той, само че не уточни от кое място идва офанзивата против договорката. Той позволи да се стигне до арбитраж, в случай че Комисия за защита на конкуренцията отхвърли " Еврохолд " като покупател, както направи това с " Инерком ", която се бе договорила да купи бизнесът на ЧЕЗ.

Комисия за защита на конкуренцията обаче забрани придобиването с претекст, че групата на " Инерком " има редица слънчеви електроцентрали, които въпреки и делът им да е пренебрежимо дребен – под 1 % от общото поризводство, щели да разрешат на компанията да злоупотребява с ситуацията си на енергийния пазар.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР