Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отказа да бъде образувано

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отказа да бъде образувано
Коментари Харесай

КЗК отряза Поморие за плажа на Маймуняка

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отхвърли да бъде формирано произвеждане по жалбата на Община Поморие, с която кметът Иван Алексиев упорства за прекъсване на процедурата за установяване на концесионер на плаж " Поморие-изток ", заради незначителност. Мотивите на Комисия за защита на конкуренцията са, че не е спазен 10-дневния период за обжалване от обнародването на Решението за даване на концесия за плажа в Поморие в " Държавен вестник ".

BurgasInfo напомня, че през 1999 година плаж Поморие-изток бе даден от министерството на териториалното развиване за 20-годишна концесия на компания " Ирида 71 " ЕООД. Дружеството бе благосъстоятелност на митичния Димитър Димитров-Маймуняка, един от основателите на ВИС 2, който бе взривен на 22 януари 2002 година в жилищен блок в столичния квартал " Стрелбище ". Още приживе висаджията влезе в спор с локалната власт в Поморие и заведе иск за 99 000 лева против общината.

Причината: " Димитров искаше да постави ръка и върху тротоарите, и улицата край плажа, които са общинска благосъстоятелност, само че загуби делото на първа инстанция ", разясниха тогава от локалната власт. След гибелта на Маймуняка компанията се управлява от брачната половинка му Надя. До жалбата се стигна откакто при приключването на концесията, Министерството на туризма разгласи нов конкурс за избор на собственик на плажа. Тогава стана ясно, че концесионната територия непозволено обгръща общинска благосъстоятелност, като част от градската инфраструктура, а точно ул. " Крайбрежна ", която е транспортна улица и пешеходна зона.

Въпреки изложените от кмета Алексиев претекстове, че съгласно плануванаъа в закона правна опция не може да се дава концесия върху територия, която не съставлява морски плаж (каквато е улицата), съгласно Комисия за защита на конкуренцията това изказване е без правно съображение, а административният акт, публикуван от Министерството на туризма, не може да бъде оспорен отвън горецитирания 10-дневен период.

" За мен, претекстовете за отхвърли на Комисия за защита на конкуренцията са меко казано странни. Разпоредил съм най-кратки периоди, в които да апелираме решението пред Върховен административен съд. Законът ни дава тази опция и ние ще се възползваме от нея ", разяснява кметът на града Иван Алексиев.

" Община Поморие ще пази ползите, поминъка и достолепието на поморийци. Вярвам, че българският съд ще вземе най-правилното решение ", добави той и акцентира, че ще разчита на поддръжката и на локалните поданици.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР