Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отхвърли искането на украинската

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отхвърли искането на украинската
Коментари Харесай

КЗК отряза искането на украинците да спрат поръчката за поддръжка на МиГ-овете

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отхвърли настояването на украинската държавна компания " Украинмаш " да бъде спряна публичната поръчка за поддръжка на изтребителите МиГ-29. Сега обаче компанията има опция да апелира и пред Върховния административен съд и по този начин поръчката за към 82 млн. лв. към този момент остава блокирана.

Украинците апелираха пред Комисия за защита на конкуренцията решението на Министерството на защитата да договаря единствено с съветската компания РСК МиГ за поддръжката на старите руски изтребители. Според МО руснаците държат лицензите за ремонтите на МиГ-овете и са единствената компания която може да се оправи с поръчката.

Украинците обаче са на мнение, че също могат да вземат участие в поддръжката и се оплакват от дискриминация и липса на условия за действителна конкуренция. Освен това те оспорват и част от изискванията в поръчката на военното министерство.

" Украинмаш ": Руснаците може да дадат по-високи от действителните цени

Според тях не е посочена цена по обособените позиции на поръчката, от което не излиза наяве по какъв начин е образувана крайната цена. Това дава опция единственият реализатор да образува доста по-високи от действителните цени и да опорочава конкурсното начало в своя изгода. Според украинците има доста неясноти и по техническите условия на поръчката.

Освен това те настояват, че България не съблюдава европейското ембарго върху покупко-продажби с Русия за военни артикули. От МО обаче отхвърлят тези причини и ги дефинират като " бланкетни ".

Министерството показва, че глобите плануват изключение, когато се отнася за даването на аварийни елементи и услуги, които са нужни за поддръжката и безопастността на наличния потенциал в границите на Европейски Съюз. Освен това министерството на дълго и необятно изяснява пред Комисия за защита на конкуренцията спешността на поръчката. В момента МиГ-овете са единствените самолети, на които разчита България да пази въздушното си пространство.

В последна сметка Комисия за защита на конкуренцията оставя жалбата на украинците без почитание, тъй като " от прекъсването на процедурата ще произтекат доста по-големи вреди за засегнатите страни - възложител и обществото като цяло, които надвишават изгодата от нейното налагане ".

" Саботажът ", медиаторите и какво стана с новите самолети

По-рано военният министър Красимир Каракачанов дефинира обжалването на процедурата като бойкот и се закани, че няма да бъдат позволени медиатори при ремонта на МиГ-овете и ще има директно договаряне с компанията " РСК - МиГ ".

МО се върна към услугите на руснаците, откакто опитът да бъдат заобиколени по време на военния министър в предишното държавно управление Николай Ненчев се оказа несполучлив. Тогава министерството поръча на Полша ремонта на шест мотори за старите руски машини, само че както и се очакваше, поляците нямат задоволителен потенциал да поемат цялостната поддръжка на самолетите. Това наложи МО да купи нови и ремонтирани мотори от Русия, само че договорката мина през българска компания медиатор. Оборудването беше доставено в България, само че поради проблеми с документите се забави приемането му.

На този декор военният министър Красимир Каракачанов се зае предпочитано със стягането на руските изтребители, като задачата му е да се поддържат всичките 15 машини на въоръжение във Военновъздушни сили, които имат летателен запас до 2029-та.

Според към този момент спряната поръчка съветската корпорация би трябвало да обезпечи годишен " нальот " от 1450 часа - 1000 за едноместните изтребители и 450 часа при спарките при закрепена цена на летателен час. В летателна валидност във всеки един миг би трябвало да са изправни 2/3 от наличните изтребители.

Това е най-сериозната инвестиция в бойната авиация в последно време и ще я подсигури за идващите няколко години. В същото време обаче прави все по-съмнително осъществяването на плана за покупката на нови, съвместими с НАТО изтребители.

Авиоексперти, измежду които и президентът Румен Радев, оспориха мащаба на поръчката, като показаха, че предпочитано би трябвало да се мисли за покупката на нова техника.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР