Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) остави без уважение четирите

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) остави без уважение четирите
Коментари Харесай

Комисията за конкуренция потвърди избора на концесионер на летище "София"

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) остави без почитание четирите тъжби против концесията на летище " София ". Транспортното министерство избра през идващите 35 години столичната аерогара да се ръководи от консорциума " Соф кънект ", който се състои от обединяването сред фонда Maridiam и строителя Strabag, а техен сътрудник е операторът на летище " Мюнхен ".

Според антимопонолния орган, който е взел решението си през днешния ден след съвещание през вчерашния ден, претенциите против концесията са неоснователни. Решението обаче може да се апелира в 14-дневен период пред Върховния административен съд.

Победителят беше класиран преди всичко, като предложи най-ниската оферта на база размер на инвестицията и третата по мощ на база размер на концесионното предложение на година. Според жалбите страната не си е свършила добре работата по оценяването на предложенията, само че съгласно Комисия за защита на конкуренцията претенциите са неоснователни. Мотивите са разказани в 284 страници.

От оповестеното решение се схваща, че жалбоподателите са изразили нови възражения против офертите и оценките на участниците в концесионната процедура. Те обаче са били оставени без разглеждане, тъй като Комисия за защита на конкуренцията имала право да се произнася единствено във връзка с предявените искания за нарушавания в подадените първоначално тъжби.

Изборът на " Соф кънект ", в който акционери са фондът Meridiam и строителната компания " Щрабаг ", а съветник е летище Мюнхен, беше избран за неочакван. Офертата на спечелилия планува да заплаща на страната 24.5 млн. евро годишно заплащане и да влага в идващите 35 години от концесията 608 млн. евро (плюс желаната от всички сума от 550 млн. лева в началото плащане).
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР