Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ наложи санкция в размер

...
Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ наложи санкция в размер
Коментари Харесай

КЗК наложи санкция от 288 000 на ЧЕЗ Разпределение


Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ наложи глоба в размер на 288 000 лева за осъществено нарушаване на Закона за защита на конкуренцията /ЗЗК/ на „ ЧЕЗ Разпределение България “ АД.

Санкцията се постанова, поради корист с господстващо състояние на пазара на систематизиране на електрическа сила, който включва действия по присъединение на производители на електрическа сила от възобновими енергийни източници (ВЕИ), излиза наяве от известие на антимонополната комисия.

Според регулаторът, с активността си сдружението може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне ползите на потребителите.

Комисията откри, че „ ЧЕЗ Разпределение България “ АД постанова нелоялни търговски условия на своите клиенти, производители на електрическа енергия от ВЕИ, за реализиране на голословни финансови изгоди по отношение на присъединението към електроразпределителната мрежа, се споделя още в известието на антимонополния орган.

Ефектът от държанието на сдружението се демонстрира по отношение на прекачване върху потребителя на разноски, които следват да бъдат поети от „ ЧЕЗ Разпределение България “ АД. Като индиректен резултат от налаганите нелоялни условия водят до възпрепятстване навлизането на нови участници на отвесно обвързвания пазар на произвеждане и продажба на електрическа сила, установяват още от Комисия за защита на конкуренцията.

Производството на антимонополната комисия е формирано по искане на сдружението „ Нови сили “ ООД. Дружеството е притежател на Малка водно електрическа централа „ Гара Елисейна и твърди за голословно повишена цена за присъединение, както и за съзнателно закъснение на присъединение към мрежата.

Второто искане е на Едноличен търговец „ Виваро Комерс Росен Крумов “ и също касае присъединение на дребна Водноелектрическа централа (МВЕЦ) „ Сини вир “. В настояването се твърди, че електроразпределителното сдружение слага неоснователни и незаконосъобразни условия за присъединение на обекта, в частност създаване на далекопровод от Водноелектрическа централа „ Китка “ до подстанция Мартиново.

От мнението на ЧЕЗ Разпределение и по двете претенции излиза наяве, че сдружението не е отказало присъединение. Спазването на избрани механически правила и условия и то във връзка с синхронизиране с обекти на НЕК обаче води до разноски, които са много високи. На тази база и в частност касаеща условията към Малка водно електрическа централа, от ЧЕЗ Разпределение считат, че жалващите се могат да поемат най-малко част от финансовите задължения.

Решението може да бъде обжалвано от страните и всяко трето лице, което има юридически интерес, в 14-дневен период, прецизират от Комисия за защита на конкуренцията.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР