Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи глоби на 24

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи глоби на 24
Коментари Харесай

Комисията за конкуренцията глоби с близо 400 хил. лв. 24 фирми за картели при санирането

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи санкции на 24 сдружения за картели при присъединяване им в публични поръчки по Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания. Общият размер на глобите е съвсем 400 хиляди лв., оповестиха от Комисия за защита на конкуренцията.

Според комисията компаниите са се споразумявали за манипулиране на общо две публични поръчки по Националната стратегия за енергийна успеваемост на общините Търговище и Гоце Делчев. Компаниите са се разбрали за разпределянето на обектите, възлагани в процедурата, както и за цените, които да предложат на възложителите, показват от Комисия за защита на конкуренцията. Става дума за търгове за осъществяване на обследвания за определяне на техническите характерности и на механически паспорти на здания, за енергийна успеваемост и за определяне на енергоспестяващи ограничения.

Общият размер на наложените наказания е 398 174 лева

От тях 147 761 лева е общият размер на глобите на участниците в публичната поръчка на община Търговище, а 250 413 лева е общият размер на глобите на участниците в публичната поръчка на община Гоце Делчев.

От Комисия за защита на конкуренцията показват, че за първи път в антитръстовата им процедура се случва обвинени за присъединяване в картели да се възползват от опцията за освобождение от глоба като са показали данни, подкрепили доказването на нарушаванията. В резултат от съдействието им от санкция е било изцяло освободено едно сдружение, а на други две глобите са били понижени.

Глобените за присъединяване в картели компании са " Мултиплекс инженеринг " ЕООД, " ВМЛ – консулт " ЕООД, " Димитров и наследник " ЕООД, " Адапт " ЕООД, " Архкон Проект " ООД, " Евиданс инженеринг " ЕООД, " Тобо инвест " ЕООД, " Фрибул " ООД, " Корект " ЕООД, " Инфрам " ЕООД, " Интконс " ЕООД, " Ен Екип " ООД и " Протико Ил " ООД, " Консултантска Инженерна група " ООД, " Кимтекс – ЛС " ООД, " Експрес Консулт " ЕООД, " Соларват " ЕООД, " БОАЛ " ООД, " Пешев " ЕООД, " Джи Ер Ен Пауър България " ООД, " Пловдивинвест " АД, " Стройконтрол " ООД, " Си Енд Би Енерджиконсулт " ЕООД и " Енерджи Про Дм " ЕООД.

От Комисия за защита на конкуренцията прибавят, че следва изговаряне и по следствие против други 33 компании за картел при социална поръчка по Националната стратегия за енергийна успеваемост на община Пловдив.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР