Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи глоба от 494

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи глоба от 494
Коментари Харесай

Близо половин милион лева глоба за аптечен дистрибутор на Марешки

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи санкция от 494 839 лева за нелоялна конкуренцияна на компанията дистрибутор на медикаменти на Веселин Марешки - " Фармнет " АД, заяви дир.бг. Преписката е формирана с решение на Комисия за защита на конкуренцията по отношение на постъпило от прокуратурата разпореждане, в което е посочено, че има данни за осъществена нелоялна конкуренция.

В хода на изследването е открито, че " Фармнет " АД, в несъгласие с добросъвестната комерсиална процедура, посредством потребление на насила и напън от страна на представителите на сдружението - Веселин Марешки, Пламен Христов и Кръстина Таскова-Иванова, принуждава търговци на дребно /аптеки/ да купуват от него лекарствени средства.

Недобросъвестните дейности на представителите на " Фармнет " АД включват и отправяне на предизвестия към търговците на дребно за разкриване наоколо до техните обекти на ( " наказателни " ) аптеки, благосъстоятелност на икономическата група на " Фармнет " АД и на други доближени лица, които поради по-ниските цени на лекарствените артикули ще привлекат тяхната клиентела и притежателите им ще бъдат принудени да ги закрият.
Именно за тези нарушавания бе пожелан имунитетът на Марешки и двамата негови чиновници, които все още също са депутати.

Днес пред Нова телевизия Марешки не призна, само че и не отхвърли, че е отварял аптеки наоколо до негови съперници, в които е продавал медикаменти на доста по-ниски цени и по този начин е банкрутирал техния бизнес. Той обаче се оплака, че по същия метод изниквали бензиностанции до неговите, които продавали гориво на по-ниски цени.

Лидерът на " Воля " попита държавните институции за какво не проверяват и тези случаи, които са аналогични на неговия, и прикани прокуратурата да покаже записи, за които твърди, че е записан да рекетира.

Според Комисия за защита на конкуренцията всички открити в решението дейности по отношение на комерсиалната активност на ответното сдружение, прегледани в цялост, съставляват един сложен модел на държание, осъществяван в прорез с добросъвестната комерсиална процедура, изискваща привличането на клиенти да се реализира посредством нормалните търговски начини - даване на отстъпки и други по-добри условия.

Вместо това ответното сдружение посредством своите представители употребява закани и насила за да повлияе върху избора на снабдител на търговците на дребно /собственици на аптеки/, се показва в известието.

От Комисия за защита на конкуренцията допълват, че по този метод се основава действителна опция за увреждане на съперниците на " Фармнет " АД, което си обезпечава по некоректен метод конкурентно преимущество по отношение на другите търговци и визира конкуренцията на пазара на разпространяване на лекарствени артикули на едро.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР