Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби с 37 086

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби с 37 086
Коментари Харесай

"Олинеза премиум" е глобена с 37 хил. лв. за имитация на опаковка на майонеза "Краси"

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) санкции с 37 086 лева " Олинеза премиум " за реплика на опаковка на майонеза и постанови неотложно преустановяване на нарушаването. Сумата е 0.1% от чистите доходи от продажби на сдружението за финансовата 2018 година. Решението предстои на обжалване пред Административен съд – София област, в 14-дневен период от съобщаването му на страните.

" Консул " ООД: Сходните детайли са подбрани преднамерено

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Производството е формирано по искане на " Консул " ООД – Пловдив - производител на майонеза под марката " Краси ". Компанията счита, че за своите артикули от 125 и 200 г " Олинеза трапезна " и " Олинеза пушена " съперникът - " Олинеза премиум " ООД, употребява пластмасови кутии с форма, сходна на регистрирани от " Консул " марки и индустриален дизайн.

От пловдивската компания цитират експертиза, която е открила, че при съпоставяне на пласмасовите опаковки двете компании е открит подобен общ преобладаващ детайл - триизмерна форма на паралелепипед, а разликата в дребните елементи не трансформира общото образно усещане за тъждественост. От Консул " настояват, че " Олинеза премиум " е подбрала целеустремено сходни детайли на своите опаковки, което води или би могло да докара до комплициране на продуктите на двете конкурентни компании. Това нарушава лоялната конкуренция и би могло да докара до вреди за пловдивското сдружение, написа още в сигнала до Комисия за защита на конкуренцията.

" Олинеза премиум ": Искането е безпричинно

В отговора си до Комисия за защита на конкуренцията от " Олинеза премиум " - Костинброд, настояват, че подаденото от " Консул " искане е изцяло безпричинно и недоказано. От компанията акцентират, че и майонеза " Краси ", и майонеза " Олинеза " са на пазара в продължения на близо 25 години и за този нескончаем интервал са наложени на пазара и са добре разпознаваеми от потребителите.

Конкурентните артикули следва да се съпоставят в целокупност и то по метода, по който потребителите всекидневно ги възприемат, а не по обособени техни детайли, освен това погледнати от тъкмо избран ъгъл, настояват от " Олинеза премиум ".

Според производителя от Костинброд цялостният външен тип на майонеза " Олинеза " и майонеза " Краси ", както и методът на тяхното предложение на крайните консуматори в комерсиалните обекти " по безспорен метод изключват опцията за въвеждане на потребителите в подвеждане по отношение на произхода или производителя на продукта ".

От " Олинеза премиум " показват също, че разликите сред съответните артикули " са многочислени и обгръщат на процедура всички основни детайли на опаковката ", което води до изцяло друго усещане у осведомения консуматор.

Комисия за защита на конкуренцията: Има нарушаване при опаковките от 125 г

Комисия за защита на конкуренцията открива, че при съпоставяне на пластмасовите опаковки от 200 г, предлагани от двете сдружения, не е налице такова подобие, което би могло да вкара в подвеждане потребителите. Но при съпоставката на опаковките на " Олинеза премиум " за разфасовка от 125 г и на употребяваните от " Консул " ООД опаковки от 100 г е налице подобие до степен, която би могла да докара до илюзия.

" Установените прилики в опаковките на двете конкурентни сдружения са за основни, водещи детайли, каквито са присъщото оребряване на употребяваната от " Консул " ООД кутия, която е и записана като триизмерна марка, както и сходната форма на пластмасовите кутии ", установи антимонополният орган.

Не без значение е и събитието, че близкото позициониране в комерсиалните обекти на два продукта, чийто външен тип е с висока степен на подобие, основава риск от илюзия за потребителя при избора му на дадена стока. Още повече, че става въпрос за бързооборотни храни в невисок ценови клас, което, съгласно Комисия за защита на конкуренцията, " основава причина за понижаване бдителността на потребителя и фокусиране на вниманието му са̀мо към някои от присъщите детайли на опаковката ".

Битката е остаряла

Битката сред двете сдружения не е нова. През декември 2017 година Върховният административен съд удостовери глоба от 253 960 лева за заблуждаваща реклама на " Олинеза " ЕООД, наложена от Комисията за защита на конкуренцията през 2015 година Тогава изследването на регулатора стартира по искане на " Консул ", а мотивът бе рекламно обръщение за " -15% " отстъпка от доставната цена на трапезна майонеза " Олинеза " от 200 грама и целесъобразната й продажна цена от 1.09 лева

През юли 2015 година Комисия за защита на конкуренцията не откри нарушавания във фразата «Най-добрата майонеза» - част от рекламна акция на " Консул " - Пловдив. Решението на комисията бе, че посланието не нарушава разпоредбите на лоялната конкуренция и не е заблуждаваща реклама. Антимонополният орган се произнесе след искане на " Олинеза " - Костинброд.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР