Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби дигиталната медийна компания

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби дигиталната медийна компания
Коментари Харесай

Нет инфо с над четвърт милион глоба за нова заблуждаваща реклама

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) санкции цифровата медийна компания " Нет инфо " АД, част от " Нова броудкастинг груп " АД, с общо 267 200 лв. по две нарушавания.

Това е вторият път в границите на по-малко от две години, в които на сдружението се постанова имуществена глоба поради заблуждаваща реклама. Предходната санкция бе от март 2017 година и бе в размер на 101 600 лв.. " Нет инфо " апелира пред Върховния административен съд (ВАС), който към момента не се е произнесъл.

Жалбоподател и този път е българското сдружение " Изиадс " ЕООД.

Глобата е наложена поради услугата Adwise на " Нет инфо " и по-конкретно презентация, изпратена до най-малко 69 клиента, в която се твърди, че услугата предлага " 80% от най-качествения български трафик " и е " No 1 софтуерно programmatic решение ".

В същия документ се показва още, че " същата инвестиция в EasyAds " носи по-малко продажби, като източник на изказванието е неназован " клиент ".

Заради тези изказвания, които съгласно Комисия за защита на конкуренцията съставляват случаи на заблуждаваща и сравнителна реклама, неразрешени от българското законодателство, комисията постанова две наказания от по 133 660 лева, или по 1% от годишните доходи на " Нет инфо " за 2017 година

В решението на Комисия за защита на конкуренцията се показва, че " Нет инфо " не е съумяла да даде доказателства за превъзходството си на пазара, представено в презентацията, изпратена до клиенти.

" В хода на производството сдружението не потвърди съответни прерогативи на предлаганата услуга пред тези, предлагани от съперниците ще повече, че посланието приказва за софтуерно решение, което от своя страна допуска съществуване на програмен продукт, който превъзхожда останалите на пазара. Доказателства в тази тенденция сдружението не ангажира, заради което изказванията остават недоказани ", написа в решението.

Впечатление прави изказванието на " Нет инфо ", че " колкото повече визити има един уебсайт, толкоз по-качествен е трафикът, който генерира ".

" В Общите условия за същата услуга ответното сдружение категорично показва, че предлага услугата най-вече на лични уеб сайтове. Поради това изказване за 80% от най-качествения трафик, както и субективното му установяване на личната услуга като No 1, без уточняването дали това процентно отношение е от осъществения от уеб страниците на сдружението трафик или интернет трафика в България изобщо, както и на какво съображение дефинира този трафик като най-качествен и аргументите да дефинира услугата като No 1, може да сътвори комплициране у потребителите за предимство на услугата пред други предлагани на пазара, каквато обективно не се потвърди по подобаващ метод да съществува ", пишат още от Комисия за защита на конкуренцията.

По отношение на другото нарушаване, " Комисия за защита на конкуренцията смята, че когато сравнението изхожда от " неназован " клиент и в същото време не са показани никакви доказателства за създателя, направил сравнението, в този случай, за създател на същото следва да се одобри рекламодателя, надлежно не съставлява оценка на трето лице, (неназован клиент). Следва да се уточни, че направеното съпоставяне е допълнено с изречението " Данните демонстрират още, че конверсиите са по-добри и по отношение на някои custom (формирани на база основни думи или екран реклама) групи в AdWords ". Такава параленост е мъчно да се одобри, че е във опциите на който и да е клиент, защото нормално клиентите не разполагат с " данните ", които са представени - конверсиите. С такива данни разполагат и обработват предложителите на платформите, което сочи, че направеното нагоре съпоставяне в рекламното обръщение изхожда от ответното сдружение ".

Решението на Комисията може да бъде обжалвано пред Върховен административен съд. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР