Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е отказала на работодателските

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е отказала на работодателските
Коментари Харесай

КЗК отказа да разследва свързвани с Христо Ковачки енергийни фирми

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е отказала на работодателските организации да стартира следствие на производители и търговци на електрическа енергия, които са свързвани с предприемача Христо Ковачки и за които бизнесът твърди, че манипулират борсовия пазар на ток и се облагодетелстват от това. Доводът на антимонополният орган е, че публично фирмите, против които е сигналът, не са на Ковачки, а на разнообразни лица, стоящи зад сейшелски офшорки.

Поради тази причина не можело да се приказва за корист с състояние от тяхна страна, а и Комисията за енергийно и водно контролиране била способният орган, проверяващ операции на пазара на електрическа енергия, се показва в писмо http://bica-bg.org/wp-content/uploads/2019/08/vh744-9.pdf на ръководителя на Комисия за защита на конкуренцията Юлия Ненкова до четирите работодателски организации. Все отново сигналът на КРИБ, БСК, АИКБ и БТПП бил причислен към към този момент стартирано от комисията произвеждане след сигнали в края на предходната и началото на тази година за спекулативни цени на борсата за ток. Поради тази причина и от Комисия за защита на конкуренцията желаят от работодателите да отговорят на редица въпроси със спецификата на този тип пазар, което възмущава организациите, че административният орган желае от тях да свършат работата му.

Сигналът на работодателите до Комисия за защита на конкуренцията за осъществявани злоупотреби от топлофикационните сдружения, въглищни мощности и търговец на ток от групата към енергийния необут Христо Ковачки на борсата за електрическа енергия с искане тяхната активност за бъде тествана бе подаден в средата на юли. Бизнесът показва като забъркани в злоупотребите топлофикациите в Бургас, Перник, Плевен, Русе, Велико Търново, Враца, Сливен и Габрово, въглищните централи " Бобов дол " и " Марица 3 ", брикетната фабрика " Брикел ", както и търговеца за ток " Гранд Енерджи дистрибюшън “, представляващ на пазара и общинската " Топлофикация София ", която на собствен ред е окупирана от фрагменти на компании на Ковачки.

В началото на август Ненкова е уведомила организациите, че няма учредения за формиране на такава инспекция, тъй като тези сдружения имат притежатели, разнообразни от Ковачки. В писмото се цитират подадени в Комисия за защита на конкуренцията през 2014 година,уведомления от сдружения, регистрирани в Лондон, Никозия и Ларнака и с крайни притежатели сейшелски компании, че желаят да придобият посочените компании в сигнала на бизнеса, като се изключи Топлоелектрическа централа " Марица 3 ". От Комисия за защита на конкуренцията били ревизирали, че покупател по всяка една от нотифицираните покупко-продажби е новорегистрирано сдружение за придобиване на съответните топлофикационни предприятия. Комисията показва, че притежател на " Топлофикация Бургас " е лондонското " Бовард Лимитид ", а на парното в Перник – също лондонското " Бингам Мениджмънт Лтд ". " Брикел " е владеене на " Бакар Лимитид ", Лондон (Bakkar Limited); плевенската и русенската топлофикация са на лондонското " Каталанд Лтд ". Парното във Враца е на кипърската " Олемира Бизнес Лтд ", а това във Велико Търново – на кипърската " Асторида Трейдинг Лимитид ". Лондонското " Стокет Лимитид " е придобило " Консорциум Енергия МК " и дъщерното му сдружение Топлоелектрическа централа " Бобов дол ", а кипърската " Нерпана Лтд. " - парното в Сливен. Също кипърската " Дарклет Лимитид " се води притежател на " Toплoфикaция Габрово ".

" Предвид събитието, че крайни притежатели на капитала на топлофикационните сдружения са разнообразни задгранични физически лица, не може да се твърди, че сред тях е налице съгласуваност и/или връзки на надзор по смисъла на Закона за зщита на конкуренцията ", написа в писмото на Юлия Ненкова.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР