Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е отказала да образува

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е отказала да образува
Коментари Харесай

КЗК отново отряза Инерком за сделката с CEZ

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е отказала да образува произвеждане по подаденото на 21 септември от " Инерком България " ново съобщение за придобиването на бизнеса на CEZ в страната. Това е станало с предписание на ръководителя на антимонополния орган Юлия Ненкова от 18 октомври, като претекстовете са, че комисията към този момент един път е била сезирана за тази договорка и решението й се апелира в съда. Според адвокати в тази ситуация Комисия за защита на конкуренцията работи кардинално и законосъобразно.

Така пропада хипотезата, че след подхванатото от собственичката на " Инерком " Гинка Върбакова преструктуриране на бизнеса ще може да получи позволение за придобиването на " ЧЕЗ систематизиране ", " ЧЕЗ електро ", ЧЕЗ трейд ", " ЧЕЗ България " и още няколко компании. Пред " Капитал " адвокати разясниха, че Върбакова е можела да промени типа на контрола, който ще упражнява върху ЧЕЗ или да подписа контракт посредством друго, следено от нея лице, с цел да избегне сходно развиване на обстановката. В случая обаче развиване по проблема може да има чак на 14 май 2019 година, за когато е планувано делото пред Върховния административен съд против невижданото решение на Комисия за защита на конкуренцията да забрани концентрацията.

В края на септември чешката CEZ разгласи, че има желание да приключи договорката си с българската " Инерком ", като преглежда две благоприятни условия: тъжба пред Брюксел и ново арбитражно дело против България. Според говорителката на сдружението Алице Хоракова CEZ още проучва дали дейностите на българските управляващи нарушават правилото за отбрана на вложенията и могат да бъдат обект на такова дело.

Нови условия

Поводът " Инерком " да подаде ново съобщение до Комисия за защита на конкуренцията за договорката е " настъпила забележителна смяна в събитията ". В случая през август в групата на " Инерком " беше осъществено преструктуриране, вследствие на което сдруженията - производители на електрическа сила от фотоволтаични централи, бяха извадени от портфолиото й, откакто Гинка Върбакова излезе от управата " Диана Хънт ", " Еко-Строй Инженеринг ", " Улер 2009 ", " Евро Бетон " и " Риал Стейтс ".

Именно слънчевите паркове бяха главният претекст на антимонополистите да забранят договорката - в решението им се изтъкваше опцията за усилване на господстващото състояние на обединената група.

Пореден отвод

Въпреки това от Комисия за защита на конкуренцията споделят, че ново произвеждане по проблема не може да бъде формирано, тъй като комисията към този момент е била нотифицирана за същата договорка сред същите страни, със същите предмет и цел, и се е произнесла с решение на 19 юли, което се апелира от страна на уведомителя " Инерком България " и от CEZ а.с. " Административният акт не е влезнал в действие и административното произвеждане не е завършило, а е във фаза на правосъдно оборване. Наличието на висящо административно произвеждане със същия предмет и с присъединяване на същата страна, във етапа на правосъдно оборване, е безспорна негативна процесуална причина за формиране на ново произвеждане ", аргументират се антимонополистите.

Все отново обаче от Комисия за защита на конкуренцията показват, че новите условия, на които се базира " Инерком ", имат значение за разрешаване на разногласието, издигнат пред съда, доколкото съставляват " обстоятелства, взети поради от антимонополния орган при осъществяване на икономическия и юридически разбор в обжалваното решение ".

Източник - " Капитал ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР