Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е отказала да образува

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е отказала да образува
Коментари Харесай

КЗК отново отказа на Инерком оценка за сделката с ЧЕЗ

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е отказала да образува ново произвеждане за оценка на пазарния резултат от придобиването на бизнеса на енергийната компания ЧЕЗ в България от страна на " Инерком ". Мотивите са, че комисията към този момент един път е била сезирана за тази договорка и решението й се апелира в съда.

С това решение се опровергава изказванието, че след подхванатото от собственичката на " Инерком " Гинка Върбакова преструктуриране на бизнеса ще може да получи позволение за придобиването на " ЧЕЗ систематизиране ", " ЧЕЗ електро ", ЧЕЗ трейд ", " ЧЕЗ България " и още няколко компании. Припомняме, че преди време Върбакова излезе от бизнеса си със слънчева сила точно с тази цел.

Делото за решението на Комисия за защита на конкуренцията да забрани договорката с ЧЕЗ е планувано за 14 май 2019 година пред Върховния административен съд.

Ето какво се показва в известието на Комисия за защита на конкуренцията:

„ В Комисията за защита на конкуренцията (Комисията, КЗК) е постъпило съобщение, вх. № ВХР-2120/21.09.2018г., от „ Инерком България “ ЕАД („ Инерком “) за желанието на сдружението да реализира централизация по смисъла на член 22, алинея 1, т. 2 от Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК), посредством придобиване на надзор върху предприятия от групата на „ ЧЕЗ “ а.с., Република Чехия в България.

С уведомлението към Комисията е отправено искане абсолютно да позволи реализирането на плануваната централизация, като се произнесе с решение по член 60, алинея 1, т. 14 от Закон за защита на конкуренцията, защото не се чака концентрацията да породи хоризонтални или нехоризонтални резултати, които биха могли да окажат неподходящо влияние върху конкуренцията и няма да докара до установяването на дружество с господстващо състояние, на съображение член 26, алинея 1 от Закон за защита на конкуренцията. В тази връзка Уведомителят твърди, че през месец август 2018 година е осъществена структурна смяна в групата на „ Инерком “ и същата към този момент не включва производители на електрическа сила.

Мотивите за отвод за формиране на произвеждане, според издаденото на 18.10.2018г. Разпореждане на ръководителя на Комисия за защита на конкуренцията са, че Комисията към този момент е била нотифицирана за същата договорка сред същите страни, със същите предмет и цел, и се е произнесла с Решение № 805/19.07.2018 година Предвид обжалването на цитирания административен акт от страна на уведомителя „ Инерком България” ЕАД и от „ ЧЕЗ “ а.с., същият не е влезнал в действие и административното произвеждане не е завършило, а е във фаза на правосъдно оборване. Наличието на висящо административно произвеждане със същия предмет и с присъединяване на същата страна, във етапа на правосъдно оборване, е безспорна негативна процесуална причина за формиране на ново произвеждане пред административния орган по мотив от член 27, алинея 2, т. 2 от Административнопроцесуален кодекс.

Следва да се има поради и наредбата на член 130, алинея 2 от Административнопроцесуален кодекс, според която никой различен орган няма право да одобри за разглеждане дело, което към този момент се преглежда от съда. В противоположен случай административният орган ще изземе за решение въпрос, който към този момент е възложен на преценката на съда.

Наред с горното, новите условия, на които се базира уведомителят, имат значение за разрешаване на разногласието, издигнат пред съда, доколкото съставляват обстоятелства, взети поради от антимонополния орган при осъществяване на икономическия и юридически разбор в обжалваното решение, чиято инспекция за правомерност е предмет на формираното и неприключило пред Върховен административен съд правосъдно произвеждане.

Разпореждането предстои на обжалване пред Върховния административен съд в 7-дневен период от съобщаването му. Комисия за защита на конкуренцията изпрати писмо на 18.10.2018 година до уведомителя „ Инерком България “ ЕАД, посредством упълномощения му представител, за отхвърли за формиране на произвеждане. “

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР