Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ днес е взела три

...
Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ днес е взела три
Коментари Харесай

КЗК се самосезира за наличие на антиконкурентно поведение в сектор „Храни“

Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ през днешния ден е взела три обособени решения , с които е образувала три производства за определяне на вероятно осъществени нарушавания по член 15 от Закона за защита на конкуренцията /ЗЗК/, оповестиха от институцията.

Става въпрос за неразрешени съглашения и решения на сдружения на предприятия от страна на следните участници на всички равнища на дистрибуция в хранителния бранш и техните обединявания:  „ СДРУЖЕНИЕ ЗА МОДЕРНА ТЪРГОВИЯ “, „ БИЛЛА БЪЛГАРИЯ “ ЕООД, „ ЛИДЛ БЪЛГАРИЯ ЕООД ЕНД КО “ КД, „ КАУФЛАНД БЪЛГАРИЯ ЕООД ЕНД КО “ КД, „ МАКСИМА БЪЛГАРИЯ “ ЕООД, „ ПРОМАРКЕТ “ ООД, „ ФАНТАСТИКО ГРУП “, и „ МЕТРО КЕШ ЕНД КЕРИ БЪЛГАРИЯ “ ЕООД, СДРУЖЕНИЕ „ СЪЮЗ НА ПТИЦЕВЪДИТЕ В БЪЛГАРИЯ “, СДРУЖЕНИЕ „ АСОЦИАЦИЯ НА ПРОМИШЛЕНОТО ПТИЦЕВЪДСТВО “, „ АСОЦИАЦИЯ НА МЛЕКОПРЕРАБОТВАТЕЛИТЕ В БЪЛГАРИЯ “ и СДРУЖЕНИЕ „ НАЦИОНАЛНА АСОЦИАЦИЯ НА МЛЕКОПРЕРАБОТВАТЕЛИТЕ “ .

За да обезпечи събирането на задоволително директни доказателства за съществуването на възможни секрети сделки сред участниците в бранш „ Храни “, след получени правосъдни позволения от Административен съд – София област, Комисията, със съдействието на чиновници на Министерство на вътрешните работи, извърши изненадващи инспекции на място в офисите на ЛИДЛ БЪЛГАРИЯ, СДРУЖЕНИЕ „ СЪЮЗ НА ПТИЦЕВЪДИТЕ В БЪЛГАРИЯ “ и СДРУЖЕНИЕ „ НАЦИОНАЛНА АСОЦИАЦИЯ НА МЛЕКОПРЕРАБОТВАТЕЛИТЕ “ .

От офисите бяха конфискувани копия на документи и електронна преписка , които Комисията следва да проучва в елементи, с оглед определяне съществуването на продан на сензитивна комерсиална информация или координирано пазарно държание сред производителите, търговците и техните обединявания в бранш „ Храни “.

Мащабът и стандартите на доказване на сходни антитръстови нарушавания изискват Комисията да откри огромно количество данни и информация , въз основата на които да се извърши стопански и юридически разбор на обсъжданото държание, което обективно не може да бъде осъществено в незабавен порядък.

Въпреки огромното изследване, с оглед публичния интерес, който има към него, Комисия за защита на конкуренцията ще направи всичко допустимо в границите на предоставената й от Закон за защита на конкуренцията подготвеност, да извърши изследването във допустимо най-кратък период . След привършване на изследванията при открити нарушавания, Комисията ще упражни законовите си пълномощия, включително да глоби нарушителите .

Секторът на храните в страната е приоритет в активността на Комисията и е непрекъснато следен и проучван от Комисия за защита на конкуренцията , за което свидетелстват множеството решения през годините.

Всякакви опити за дискредитиране в общественото пространство на подхванатите от Комисията законови дейности попречват работата й и целят основаване на отрицателна визия за институцията измежду обществото.

„ Важно е да се уточни, че Комисия за защита на конкуренцията е самостоятелен орган, който разполага с цялостна оперативна автономия по отношение на способите за събиране на доказателства и методите на реализирането им в границите на законовите си пълномощия, като намесата в работата й е изцяло неприемлива “ , безапелационни са от Комисията. 

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР