Комисията за защита на конкуренцията (Комисията, КЗК) забрани сделките по

...
Комисията за защита на конкуренцията (Комисията, КЗК) забрани сделките по
Коментари Харесай

КЗК забрани придобиването на ЧЕЗ и Нова телевизия

Комисията за защита на конкуренцията (Комисията, КЗК) забрани покупко-продажбите по придобиването на ЧЕЗ и " Нова Броудкастинг Груп ” АД, излиза наяве от оповестени през днешния ден решения на формалния си уебсайт на институцията.  Публикуваме едно към едно резюметата на двете решения.   По договорката за ЧЕЗ
Комисията за защита на конкуренцията (Комисията, КЗК) забрани придобиването на надзор от страна на „ Инерком България “ ЕАД върху „ ЧЕЗ България “ ЕАД, „ ЧЕЗ Разпределение България “ АД, „ ЧЕЗ Електро България “ АД, „ ЧЕЗ Трейд България “ ЕАД, „ Фри Енерджи Проджект Орешец “ ЕАД, „ Бара Груп “ ЕООД.

В процеса на изследване, Комисията откри, че е налице хоризонтално припокриване сред дейностите на участниците в концентрацията на пазара

на произвеждане и доставка на едро на електрическа сила от фотоволтаични централи. Също по този начин, договорката поражда и отвесни резултати на пазарите, ситуирани надолу по веригата, а точно: пазарите на систематизиране на електрическа сила, на снабдяване/доставка на електрическа сила, на търговията с електрическа сила и на обвързваните с търговията услуги по съгласуване на балансиращи групи.

На пазара на систематизиране и снабдяване/доставка на ел. сила придобиваната група е с естествено монополно състояние за територията, избрана в издадените й лицензии за реализиране на тези действия. Паралелно, ЧЕЗ Електро България “ АД и „ ЧЕЗ Трейд България “ ЕАД, образуват значителен пазарен дял на база търгувани количества ел. сила на свободния пазар.

Въз основа на цялостния разбор може да се заключи, че поради отвесно интегрираната придобивана група ЧЕЗ, която разполага със постоянен финансов запас и опит в електроенергийния бранш, се основават предпоставки нотифицираната договорка да докара до определяне или усилване на господстващото състояние на обединената група.

С оглед необятния обсег от действия на придобиваните сдружения и тяхното значение за електроенергийната система на Р. България, е налице съображение да се одобри, че актуалната централизация е от стратегическо значение за страната, като евентуалните резултати от нея биха имали директно отблясъци на националната сигурност.  Комисията смята, че съществуването на основни отвесни резултати ще докара до доста преимущество на участниците в концентрацията пред техните съперници, което от своя би попречило ефикасната конкуренция на оценените пазари. 
Пълният текст на решението е наличен в обществения електронен указател на Комисия за защита на конкуренцията на интернет адрес: http://reg.cpc.bg/.
 
По договорката за Нова Броудкастинг ГРУП  КЗК забрани придобиването на контрол  от страна на ППФ ТМТ Бидко 2 Б.В., Нидерландия върху активността на „ Нова Броудкастинг Груп ” АД, и косвено върху нейните дъщерни сдружения „ Нет Инфо “ АД и „ Агенция Ева “ ООД.           При разбора на нотифицираната договорка Комисията регистрира водещите позиции на придобиваното дружество в региона на медийните услуги, което от своя странаповдига основателни опасения за резултата от договорка върху конкурентна среда на горепосочените пазари, както и хоризонтално припокриване на дейностите на участниците в концентрациятана пазара на онлайн търговия. Предвид характерностите на всеки един от съответните пазари в медийния бранш е открито, че придобиваната група разполага със забележителен финансов и учредителен запас, опция за осъществяване на икономии от мащаба и обсега, и одобрен имидж.Значителният брой средства за всеобща информация, с които ще разполага обединената група, ще й даде значително преимущество пред останалите участници, предоставящи медийни услуги. По този метод, участниците в концентрацията биха имали тласък и действителна опция да трансформират своята комерсиална политика под разнообразни форми, изразяващи се в ограничение на достъпа, повишение на цените или смяна в изискванията по подписаните контракти. С оглед на гореизложеното и поради забележителния опит на придобиващото сдружение и неговите капиталови планове се основават предпоставки договорката да докара до определяне или усилване на господстващо състояние, което доста би попречило конкуренцията на съответните пазари. Такова държание би лимитирало и нарушило освен конкуренцията на пазара, само че и ползите на крайните консуматори, поради публичната значителност на медиите.Пълният текст на решението е наличен в обществения електронен указател на Комисия за защита на конкуренцията на интернет адрес: http://reg.cpc.bg/.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР