Комисията за защита на конкуренцията (Комисията, КЗК) забрани придобиването на

...
Комисията за защита на конкуренцията (Комисията, КЗК) забрани придобиването на
Коментари Харесай

КЗК забрани сделката с ЧЕЗ! Експертите скандализирани: Каква концентрация - купувач и продавач общо нямат 0.005% от производството на ток!


Комисията за защита на конкуренцията (Комисията, КЗК) забрани придобиването на надзор от страна на „ Инерком България “ ЕАД върху „ ЧЕЗ България “ ЕАД, „ ЧЕЗ Разпределение България “ АД, „ ЧЕЗ Електро България “ АД, „ ЧЕЗ Трейд България “ ЕАД, „ Фри Енерджи Проджект Орешец “ ЕАД, „ Бара Груп “ ЕООД.

Почти половин година беше нужна на антимонополната комисия, с цел да вземе решение. Резултатът е най-меко казано чудноват и може да докара до тежки опасности за страната - в иконтомически, обществен и външнополитически проект. Посочените от комисията претекстове - съществуване на непозволена централизация и по хоризонтала, и по вертиката - бяха оценени от множеството анализатори и ексепрти в региона на енергетиката като непрофесиионални, неаргументирани и напряко скандални.

Мотивите на Комисия за защита на конкуренцията

" В процеса на изследване, Комисията откри, че е налице хоризонтално припокриване сред дейностите на участниците в концентрацията на пазара на произвеждане и доставка на едро на електрическа сила от фотоволтаични централи. Също по този начин, договорката поражда и отвесни резултати на пазарите, ситуирани надолу по веригата, а точно: пазарите на систематизиране на електрическа сила, на снабдяване/доставка на електрическа сила, на търговията с електрическа сила и на обвързваните с търговията услуги по съгласуване на балансиращи групи ", е посочено в претекстовете на антимонополната комисия.

Според специалистите на Комисия за защита на конкуренцията " на пазара на систематизиране и снабдяване/доставка на ел. енергия/ придобиваната група е с естествено монополно състояние за територията, избрана в издадените й лицензии за реализиране на тези действия. Паралелно, ЧЕЗ Електро България “ АД и „ ЧЕЗ Трейд България “ ЕАД, образуват значителен пазарен дял на база търгувани количества ел. сила на свободния пазар ".

" Въз основа на цялостния разбор може да се заключи, че поради отвесно интегрираната придобивана група ЧЕЗ, която разполага със постоянен финансов запас и опит в електроенергийния бранш, се основават предпоставки нотифицираната договорка да докара до определяне или усилване на господстващото състояние на обединената група. С оглед необятния обсег от действия на придобиваните сдружения и тяхното значение за електроенергийната система на Р. България, е налице съображение да се одобри, че актуалната централизация е от стратегическо значение за страната, като евентуалните резултати от нея биха имали директно отблясъци на националната сигурност ", аргументират решението си от Комисия за защита на конкуренцията.

Комисията смята, че съществуването на основни отвесни резултати ще докара до доста преимущество на участниците в концентрацията пред техните съперници, което от своя би попречило ефикасната конкуренция на оценените пазари, афишират антимонополистите.

Реакциите

Те могат да се разделят на два вида - в конкретика за резултатите от проблема ЧЕЗ в стопански и външшнополитически план; и кардинални - за основания от Комисия за защита на конкуренцията казус при покупко-продажбите с активи в енергетиката и резултатът от него за бранша.

Оттук нататък се усложяват неимоверно връзките на българската страна с ЧЕЗ Груп. А следва интернационален арбитраж, заведен от ЧЕЗ против София поради вреди от груба интервенция на инситуциите и липса на резистентност в законодателството, което пречи на компанията да възнамерява и осъществя сполучлив бизнес. Подобно решение, което няма общо с действителността, разумно ще поддържа желае на ЧЕЗ пред арбитража, разясняват специалисти.

Те напомнят, че въпреки всичко има опция за обжалване на решението на Комисия за защита на конкуренцията. Ако то не падне в съда, това ще коства скъпо на страната, в действителност на всички български данъкоплатци - арбитражния иск на ЧЕЗ е за към 1 милиарда лв. и ще би трябвало да се заплаща от всички българи.

Освен това, ЧЕЗ е стратегическа компания за Чехия и се употребява с поддръжката на чешкото държавно управление. Едно незаслужено, съгласно оценките на специалистите, решение по отношение на договорката с ЧЕЗ ще докара до напрежение сред Прага и София, предвиждат те.

Специалисти от енергийния бранш пресмятат, че делът на сдруженията на " Инерком " в общото произвеждане на еленергия в страната ни е 0.002%. Делът на другата страна по договорката - ЧЕЗ, е още по-малък. " Общо сдруженията на купувача и продавача не могат да доближат и 0.005% от цялото произвеждане на ток у нас. За каква централизация става въпрос?! ", разясняват специалистите.

Според други анализатори обаче по-голям е кардиналният резултат за бранша от прецента, който основава Комисия за защита на конкуренцията. След решението на антимонополната комисия оттук насетне няма енергийно сдружение, което може да купи активи и компании в енергийния бранш. И противоположното - не е допустимо активи, включително акции на енергийни сдружения, да се продават на компании с опит в енергетиката.

Спэоред Комисия за защита на конкуренцията кой може да купува бизнес в енергийния бранш - производител на козметика ли? - питат ексепртите. Според тях това би сложило на тестване бранша, който има потребност точно от привличане на ноу-хау, технологии и положителни практики на ръководство, т.е. от вложители с опит точно в енергийния бранш.

Коментарите

Изненадани сме от решението на Комисията за защита на конкуренцията да забрани концентрацията сред " Инерком България " ЕАД и сдруженията от групата на ЧЕЗ в България, декларират от " Инерком " в мнение, публикувано до медиите.

" Инерком България " ЕАД деликатно ще проучва претекстовете за решението на Регулатора и в идващите дни ще обявим както нашето мнение във връзка със възбраната, по този начин и последващите дейности, които компанията ни ще предприеме.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова разяснява по този мотив следното: " Първо би трябвало да е ясно следното – ние сме правова страна и всяка институция работи в границите на своите компетентности. Комисия за защита на конкуренцията е създала решение, което решение е стимулирано. Тя е способният орган, който може да се произнесе по тези въпроси, тъй че ние нямаме какво повече да разясняваме по тази тематика ".

В отговор на въпрос дали страната би могла да взе участие на идващ стадий в договорката Петково отговори: И различен път съм имала опция да споделя с вас, че страната още през 2003 година въз основата на своята тактика е напуснала своето присъединяване в трите ЕРП-та посредством приватизация. Дръжавата е решила, че би трябвало да излезе от този вид активност и го е направила. Има тактика, утвърдена е от Министерски съвет и призната от Народно събрание.

Министърът не отговори ясно дали при нова процедура за присъединяване страната ще взе участие. Само напомни, че страната още преди години е излязла от трите ЕРП. Държавата съобщи от дълго време какво счита да прави по тази тематика, съобщи Петкова. Тя се въздържа да отговори на въпроса дила това ще има отражение върху арбитражното дело.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР