Комисията за защита на конкуренцията извърши внезапна проверка на място

...
Комисията за защита на конкуренцията извърши внезапна проверка на място
Коментари Харесай

Запечатаха помещенията на Българската петролна и газова асоциация


Комисията за защита на конкуренцията извърши неочаквана инспекция на място в офиса на Българската петролна и газова асоциация (БПГА).

Проверката е подхваната в границите на формирано произвеждане за определяне на вероятно осъществени нарушения по член 15 и член 21 от Закон за защита на конкуренцията и/или по член 101 и член 102 от Договора за Функциониране на Европейския Съюз (ДФЕС) при установяване цените на всеобщите автомобилни горива по веригата производство/внос – предпазване – търговия на едро – търговия на дребно, както на обособените хоризонтални равнища, по този начин и по вертикала, от страна на „ Лукойл Нефтохим Бургас “ АД, „ Лукойл България “ ЕООД, „ Сакса “ ООД, „ Инса Ойл “ ЕООД, „ Ромпетрол България “ ЕАД, „ Еко България “ ЕАД, „ Шел България “ ЕАД, „ ОМВ България “ ООД, „ НИС Петрол “ ЕООД, „ Петрол “ АД, „ Трейднет Варна “ ЕООД и Българската петролна и газова асоциация.

Действията по инспекцията на място се направиха от чиновници на Комисия за защита на конкуренцията, със съдействието на чиновници на Министерство на вътрешните работи, след получено правосъдно позволение от Административен съд, град София. При визитата на проверяващия екип е открито, че офисът на Асоциацията е заключен и недосегаем. Не са открити представители на БПГА. Опитите на проверяващия екип да се свърже с такива на оповестения в интернет страницата на БПГА телефонен номер са безуспешни.

На съображение член 50, алинея 2, т. 6 от Закона за защита на конкуренцията, проверяващият екип запечата офиса на Българската петролна и газова асоциация. Извършването на инспекцията бе прекратено до обезпечаването на достъп от представители на Асоциацията на проверяващия екип на Комисия за защита на конкуренцията.

Комисията припомня, че на съображение член 100, алинея 3, т. 2 от Закон за защита на конкуренцията при нарушение на целостта или заличаване на печатите, сложени при осъществяването на инспекцията, ще бъде наложена имуществена глоба в размер до едно на 100 от общия оборот за миналата финансова година на сдружението на предприятия. За опълчване на инспекция, осъществявана по член 50 от Закон за защита на конкуренцията, на съображение член 100, алинея 7, т. 3 по отношение на алинея 8 от Закон за защита на конкуренцията се постановат периодически имуществени наказания в размер до едно на 100 от среднодневния общ оборот за миналата финансова година за всеки ден до преустановяване на противоправното деяние или безучастие.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР