Комисията за защита на конкуренцията глоби софийска таксиметрова компания заради

...
Комисията за защита на конкуренцията глоби софийска таксиметрова компания заради
Коментари Харесай

Такси Максим отнесе глоба от КЗК

Комисията за защита на конкуренцията санкции софийска таксиметрова компания поради нелоялна конкуренция.

Санкционираната компания е " Такси Максим " ЕООД.

От Комисия за защита на конкуренцията са открили, че въпросната компания дава услуга по свързване посредством мобилни приложения ( " Taxsee driver " и " Максим: поръчка на такси " ) на водачи и пасажери за транспорт против възнаграждение по деклариран от пасажера маршрут.

Тази услуга обаче се е предложила, без да се съблюдават условията за даване на таксиметров транспорт на пасажери, както във връзка с превозвачите и водачите на таксита, по този начин и във връзка с самите коли.

По този метод " Такси Максим " ЕООД нарушава добросъвестната комерсиална процедура и получава нелоялно конкурентно преимущество, като извлича стопански изгоди и поврежда ползите на компаниите, регистрирани за осъществяване на таксиметров транспорт на пасажери и изпълняващи нормативните условия, както и на фирмите, които също дават достъп до мобилно приложение за обезпечаване на съгласуваност сред пасажери и таксиметрови водачи, показва се в позицията на Комисията.
 Съдът спря Юбер
Съдът спря Юбер

От Комисия за защита на конкуренцията глобиха двете сдружения по 50 000 лв.

Предвид нарушаването Комисия за защита на конкуренцията дефинира размерът на глобата да е 8% от чистите доходи от продажби на сдружението за финансовата 2018 година Според показания доклад за " Такси Максим " ЕООД приходите на компанията за предходната година са 44 000 лева Това значи, че размерът на избраната глоба възлиза на 3 520 лева

Припомняме, през 2015 година сходно нарушаване Комисията постанови и от страна на " Юбер ", заради което спря активността на компанията. Санкцията, която беше наложена, обаче възлизаше на по 50 000 лв. за двете сдружения.

От своя страна в своя позиция от " Максим " оповестяват, че при противоречие с решението на Комисия за защита на конкуренцията ще го апелират в съда. Освен това те възнамеряват да продължат активността си.

Предлаганите от Служба " Максим " осведомителни услуги дават опция поръчки за пътешестване да се извършват както от лицензирани таксиметрови водачи, по този начин и от частни водачи , показват от компанията и прецизират, че лицензираният таксиметров лидер може непрестанно да получава информация за поръчки и да печели от професионалната си активност, а частният лидер може да даде еднократна услуга на пасажер, с цел да компенсира пътните си разноски.

Водачите, които желаят независимо да се разпореждат със личния си автомобил и с времето си, законно да транспортират пасажери, се нуждаят от обективни правила, споделя се още в позицията.

От Служба " Максим " показват подготвеност да вземат участие в модернизирането на българското законодателство , в случай че страната е отворена за разговор и за трансформиране на пазара на таксиметровите услуги.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР