Комисията за защита на конкуренцията е започнала проверки на топлофикационните

...
Комисията за защита на конкуренцията е започнала проверки на топлофикационните
Коментари Харесай

КЗК е започнала проверка на топлофикациите и топлинните счетоводители

Комисията за защита на конкуренцията е почнала инспекции на топлофикационните сдружения и топлинните счетоводители. Това се схваща от решение на Комисия за защита на конкуренцията от 14 май, което е качено тази седмица на уеб страницата на антимонополния орган.
В решението се показва, че Комисия за защита на конкуренцията е образувала произвеждане за осъществяване на повсеместен секторен разбор на конкурентната среда на пазарите на произвеждане, транспорт и доставка на топлинна сила за битови и небитови потребности, както и на обвързваните с тях пазар на услугата дялово систематизиране и пазар на уреди за дялово систематизиране, на територията на страната.
Като една от аргументите за почналата инспекция от Комисия за защита на конкуренцията показват фрапантното понижение на цените на природния газ от 5 август 2019 година по новия контракт с „ Газпром износ “ и резултатите, които биха имали на пазара на топлинна сила.
Комисията от време на време прави наблюдаване върху този пазар, означават от там, правила е инспекции при засичането на изразходваната сила от топлинните счетоводители, само че досега това е ставало за съответни случаи. Сега за пръв път Комисия за защита на конкуренцията се заема със задачата да направи повсеместен секторен разбор.
От събраната досега информация, Комисия за защита на конкуренцията не може да доближи до безапелационни заключения за въздействието на пазарните сили върху държанието на участващите в бранша централно топлоснабдяване предприятия и съответните резултати върху конкуренцията. Заради това смята, че следва да бъдат събрани по-детайлни данни, които да бъдат оценени в произвеждане по член 27 от Закон за защита на конкуренцията. По този метод ще бъде осъществено по-задълбочено изследване на конкурентната среда при реализиране на дейностите в бранш топлоснабдяване в съответните пазари и подпазари, написа още в решението на Комисия за защита на конкуренцията.
В решението на комисията, се отбелязва още, че има значителен публичен и институционален интерес поради понижаването на цените на едро на природния газ със задна дата от 5 август 2019 година
" Без да навлиза в регулаторната подготвеност на КЕВР във връзка с регулирането на цените за топлинна сила, интерес за Комисията съставлява оценката на резултатите от понижаването на цената на суровината върху съответните пазари в бранша ", написа в решението на регулатора.
Новината за инспекцията на регулатора идва месец, откакто той стартира да ревизира пазара на горива.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР