Комисията за защита на конкуренцията буквално накълца проектонаредба за условията

...
Комисията за защита на конкуренцията буквално накълца проектонаредба за условията
Коментари Харесай

КЗК отряза луд проект за ВиК системите

Комисията за защита на конкуренцията безусловно накълца проектонаредба за изискванията и реда за присъединение на потребителите на водоснабдителните и канализационните системи и за използването им. Причината е цялостното противоречие на подготвяния от работни групи от служители подзаконов нормативен акт, съдържащ правила за почтена конкуренция и със отбраната на правата на жителите. Защото този следващ водно-канализационен тарикатлък може да се дефинира и като едно по-високо ниво в политиката на властта да измъкне от джоба на бай Ганьо и сетния петак. Затова най-вероятно тази разпоредба няма по какъв начин да мине. Поне в този си тип. Но е изцяло допустимо в бъдеще, когато служителите - нейни създатели, потърсят по-хитри подходи към кесията на Бай Ганьо, с които грабежът да се замаскира доста по-добре. И да не бъде толкоз цинично открит.

Какво обаче желаят служителите от нас с тази измислена подзаконова нормативна база? И за какво гонят единствено една цел: да защитят доставчика на ВиК услуги, а не и потребителите на вода и канал? Дори посредством въвеждането на окупационни и феодални практики като ангарията да вземем за пример.

Според Комисия за защита на конкуренцията има няколко съществени недостатъци в плана. Първо, операторите на ВиК системи ни готвят поголовно прекосяване към водомери с отдалечено отчитане, които хем ще са по-скъпи от стандартните, хем ще доведат и до неминуем предстоящ отвод от прилагане на остарелия вид водомери. Така доста производители и търговци без отдалечено на уредите си освен ще изгубят пазарната си ниша, само че даже може да стигнат и до банкрут.

Освен това доста необичайно наподобява и плануваното обвързване за ИТ съгласуемост на водомерите със системите за отдалечено отчитане от осведомителната инфраструктурата на обособения ВиК оператор. Което неизбежно ще докара до закрепостяване на потребителите към тъкмо избрана марка измервателни уреди, и то за един съвсем неустановен предстоящ интервал от време. Поне до момента в който хората не си сменят местожителството и надлежно ВиК оператора. Където ще попаднат още веднъж в безусловно същата безумна обстановка. А това ще докара и до самобитно парцелиране на страната сред няколко обособени пазари, които ще са несъвместими между тях. За да отстрани най-малко тази опасност, Комисия за защита на конкуренцията предлага да се употребяват отворени/стандартни протоколи за лъчение и приемане на данните от водомерите върху територията на цялата страна. Но за това служителите - създатели на проектонаредбата, не желаят да мислят най-малко към този момент.

Много значимо наподобява и да се уточни и решаването на неизбежните разногласия сред потребителите и ВиК операторите. Комисия за защита на конкуренцията дава ясно да се разбере, че подзаконовата нормативна уредба следва да откри една система за административно произвеждане и за изговаряне по тъжби на консуматори, като тази система би трябвало да бъде открита в закон, а не в подзаконов нормативен акт.

И още нещо за нееднаквите права на доставчиците на вода и на потребителите. Комисия за защита на конкуренцията не е съгласна с опцията ВиК операторът да открива, трансформира или закрива партида на клиент служебно или въз основа на решение на общото заседание на етажната благосъстоятелност. Подобно едностранно преустановяване на контракт заради несъблюдение на финансови отговорности съставлява хем голословно несъразмерна глоба, хем може да докара и до цялостни беззакония.

Впрочем хитрините на служителите от ВиК бранша не стопират дотук. Според Комисия за защита на конкуренцията те са планували едно даже немислимо до неотдавна обвързване на водоснабдяваната парадайса - потребителите да бъдат задължени и да построяват, поддържат и ремонтират ВиК мрежи. Това е напряко нечувано до момента, а въпреки това, е едно отвратително обвързване за елементарния човек в бъдеще. Впрочем сходни задължения са вероятни евентуално само и единствено в окупирани територии, където завоевателите практикуват повинност. Но България към момента не е окупирана от КЕВР територия, нито пък ВиК сдруженията имат статут на военно-полева администрация. Изграждането и поддържането на канализацията и на водопроводната мрежа е обвързване само и единствено на общините, на страната и на ВиК сдруженията.

На този декор остава единствено да чакаме, с цел да забележим дали ще имаме за в бъдеще някакво равновесие сред ВиК правата на доставчика или ВиК отговорностите на снабдявания.

<!--![endif]--> <!--![if-->
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР