Комисията за цифрови технологии, култура, медии и спорт във Великобритания

...
Комисията за цифрови технологии, култура, медии и спорт във Великобритания
Коментари Харесай

Цифровите гангстери от Facebook

Комисията за цифрови технологии, просвета, медии и спорт във Англия приключи 18-месечното си следствие за разпространение на дезинформация и подправени вести. В отчета й, показан в английския парламент, се споделя, че компанията Фейсбук не се оправя със отговорностите си, а ръководителите й са квалифицирани като "цифрови гангстери ".

В документа написа, че обществената мрежа е нарушавала "преднамерено и умишлено " законите за отбрана на конфиденциалността на данните и конкуренцията във Англия. Наред с това Фейсбук е упрекната, че съзнателно е въвела в подвеждане английските управляващи по въпроса за хипотетичната интервенция на Русия във вътрешните работи на страната. "Демокрацията е в заплаха поради зловредните опити за разпространяване на дезинформация и таргетирана "черна реклама " от незнайни източници на известни медийни платформи ", предизвести ръководителят на парламентарната комисия Деймиън Колинс.

Лондон упорства също за въвеждане на държавно контролиране на Фейсбук и други IT-компании с необятни компетенции и опция за налагане на наказания на тези сили, които се пробват да употребяват технологиите за подриване на британската народна власт.

Докладът, който се състои от 118 страници, упреква обществената мрежа, че слага облагата на акционерите си над правата на своите консуматори. Според него "Facebook работи единствено тогава, когато сериозното приключване на данни стане публично притежание ".

Не беше подмината и личността на самия създател - Англия счита изказването му, че Фейсбук в никакъв случай не е търгувал с информация за потребителите си, за неистина. "Марк Зукърбърг продължава да не подхожда на това равнище на водачество и персонална отговорност, които следва да се чакат от човек, оглавяващ една от най-големите компании в света ", твърди Деймиън Колинс.

"Малцина са изразявали пренебрежение към нашата парламентарна народна власт по този начин, както го прави Марк Зукърбърг - склонен е и заместникът на водача на Лейбъристката партия Том Уотсън. - Ако нещо сплотява политиците от всички цветове в настоящето мъчно време, това е желанието той и компанията му да бъдат привлечени под отговорност. "

"Не бива да разрешаваме на компании като Фейсбук да се държат като цифрови гангстери в онлайн света, поставяйки се отвън закона ", се отбелязва още в отчета. През 2017-а обществената мрежа стана участник в гръмък скандал, като позволи приключването на данни на 87 млн. свои консуматори към английската компания Cambridge Analytica, употребявани след това за оценка на политическите желания по време на акцията за президентските избори в Съединени американски щати през 2016-а. Оказа се, че Cambridge Analytica си е сътрудничила тясно с Доналд Тръмп в предизборната конкуренция. Американският Конгрес изиска генералният шеф и създател на Фейсбук Марк Зукърбърг да даде пояснение за случая с приключването на информацията. Но когато британският парламент предяви сходно искане, милиардерът отхвърли да пътува за Англия и изпрати един от вицепрезидентите - шефа на отдела за технологии Майк Шпрьопфер. Изказването му обаче въобще не убеди политиците и те насочиха нова покана на Зукърбърг.

Известно е, че отводът да се яви в Народното събрание може да приключи зле за милиардера - в случай че внезапно се окаже, че минава директно през Обединеното кралство, не е изключено да бъде заставен да участва на съвещанието, а повторният протест ще докара до арестуването му.

През октомври 2018-а Лондон към този момент санкции Фейсбук с 500 хиляди паунда за "сериозно нарушение на закона ", довело до приключването на персоналните данни на огромно количество консуматори.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР