Комисията за регулиране на съобщенията е един от органите в

...
Комисията за регулиране на съобщенията е един от органите в
Коментари Харесай

Монополизира ли се интернет пазарът?

Комисията за контролиране на известията е един от органите в страната, която би трябвало да следи пазара на връзки и интернет в страната. Решение на КРС от предишния месец обаче разбуни съществено духовете освен измежду ​специалистите и измежду бизнеса, а и измежду голям брой консуматори. Редица цифрови компании оповестиха, че Решение № 109 на комисията от 15 март 2019 година ще се окаже пагубно за всички консуматори на интернет в страната. С него се анулира задължението на БТК да обезпечава достъп на доставчиците на интернет или кабелна телевизия до подземната си инфраструктурна мрежа на закрепени цени заради фактическото монополно състояние на БТК ЕАД на този пазар. Това значи, че до момента Българската телекомуникационна компания е била задължена да дава подземната мрежа за прилагане от всяка друга компания на минимална и закрепена цена. Според редица анализатори на цифровите услуги тъкмо това е трансформирало България в една от най-развитите страни, що се отнася до покритие и скорост на интернет мрежата. За съвсем всички непознати компании, работещи в цифровата сфера, точно евтиният и бърз интернет се оказва една от главните аргументи, която кара вложителите да изберат България.

Това решение ще има и директен резултат върху предлагането при целия пазар на дребно на кабелна телевизия и домакински интернет. Според анализите на американската компания Akamai Technologies, страната ни е в топ 15 в международен мащаб, що се отнася до скорост на интернет връзката. След България се подреждат страни като Германия, Канада и Австрия. Средната скорост сега на интернета в страната ни съгласно класацията е 16,5 Mbps. В проучването се показва, че постоянна и бърза връзка от 100 Mbps в България би коствала на едно домакинство сред 10 и 25 $, което е в пъти по-малко, съпоставено в страните, намиращи се след нас в класацията (за Германия цената е към 60 $, а за Канада - сред 50 и 90 долара).

Решението на КРС идва след особено направен от експертите в комисията отчет от 200 страници, съгласно който по този начин нареченото „ фактическо монополно състояние " на БТК към този момент отсъства от пазара. И в случай че самата компания от дълго време не е монополист при предлагането на крайната услуга, то 90% от подземните кабели и инфраструктура за доставка на интернет и телевизия минават през тръбната мрежа на БТК ЕАД.

Още по-съществено е, че БТК ЕАД управлява 100% от така наречен финален километър и последни 100 м от трасетата за достъп до българските семейства и офиси. Това на практика значи, че нито една друга компания няма да може да стигне до домовете и офисите без експлицитното единодушие на БТК.

С новото решение № 109 на Комисията за контролиране на известията на практика отпада задължението на БТК да обезпечи достъп до подземната си мрежа за другите компании. С премахването на закрепената минимална такса за използването им от БТК ще могат да дефинират сами тези цени, което неизбежно ще докара до внезапно нарастване на таксите за трети компании. Всички тези фактори ще усилят и крайната цена на предлаганата услуга както за бизнеса, по този начин и за всяко едно домакинство, ползващо интернет или кабелна телевизия. От неправителствената организация „ Дигитално общество " припомнят, че желае премахването на това свое обвързване от близо 10 години.

Според анализаторите на цифровите процеси това ще попречи на всяка нова компания да стъпи на пазара в страната, а към този момент съществуващите снабдители на интернет и кабелна телевизия ще се наложи да покачат потребителските такси, с цел да съумеят да покрият новите цени, които от БТК еднолично ще стартират да постановат. Така бързият и на ниска цена интернет в България може да остане в предишното. Решението обаче не може да влезе в действие, преди да бъде в съгласие и утвърдено от Европейската комисия поради готвените промени в този сегмент, които ще обиден целия Съюз.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР