North Carolina Hooters съдени за расова дискриминация срещу служители

...
Комисията за равни възможности за заетост на САЩ съди ресторант
Коментари Харесай

Комисията за равни възможности за заетост на САЩ съди ресторант Hooters в Северна Каролина за предполагаема дискриминация срещу чернокожи или по-тъмнокожи „Hooters Girls“, съобщи федералната агенция в четвъртък.

През март 2020 г., в началото на пандемията Covid-19, Грийнсбъро, Северна Каролина, Hooters временно съкрати около 43 служители, наречени „Hooters Girls“ от ресторанта верига. EEOC казаив съдебно дело, че ресторантът е уволнил група чернокожи и тъмнокожи жени и е извикал предимно бели или светлокожи служители до май 2020 г.

Имаше „забележима промяна в расовия състав на работната сила на Hooters Girls на ресторанта“, когато служителите бяха повикани обратно, според съобщението на EEOC.

В делото се казва, че преди съкращенията 51% от Hooters Girls са били черни или с тъмна кожа; след май 2020 г. процентът се срина до 8%. Ресторантът изтегли 13 Hooters Girls, от които 12 са бели или светлокожи, каза EEOC.

Жалбата също така твърди, че момичетата с по-тъмна кожа Hooters „изпитвали расова враждебност и наблюдавали преференциално отношение към белите служители, докато били наети в ресторанта“ и получавали по-малко доходоносни смени.

Ресторантът в Грийнсбъро нямаше коментар и насочи CNN към отдела за връзки с обществеността на компанията. CNN се обърна към Hooters National за коментар.

Марката „Hooters Girl“.

Hooters Girls са „горди посланици“ на марката Hooters, се казва в уебсайта на компанията. Обслужващият им персонал е предимно млади жени.

Мениджърите предположиха, че Hooters Girls със светъл тон на кожата „са по-представителни“ и се шегуваха за външния вид и прическите на чернокожите и тъмнокожи служители, се твърди в делото.

Предполагаемото поведение на ресторанта нарушава законите за дискриминация на работниците, посочени в дял VII от Закона за гражданските права от 1964 г., каза EEOC. Агенцията търси просрочени заплати, компенсаторни и наказателни щети и забрана срещу компанията, за да предотврати подобно поведение в бъдеще, се казва в съобщението.

Делото е заведено в Окръжния съд на САЩ за Средния окръг на Северна Каролина, отдел Грийнсбъро.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР